POLUDELO VREME, ALI NAČISTO! DUGOROČNA PROGNOZA ZA FEBRUAR! 15. nam stiže velika promena

Do kraja nedelje očekuju se maksimalne dnevne temperature od 17 pa do čak 20 stepeni na zapadu zemlje. Od sredine meseca jaki jutarnji mrazevi i ledeni dani ispod nule.U februaru nas, prema prognozi meteorologa, čeka bukvalno ludo vreme. Već od danas imaćemo proleće usred zime, a leto za vikend, kada se očekuje neverovatnih 20 stepeni na zapadu Srbije. Novo zahlađenje sledi početkom sledeće sedmice, dok će ledeni talas krenuti od Sretenja.

U nižim predelima snežne padavine će biti od 14. do 26. februara, sa tri do pet ledenih dana, kada dnevna temperatura neće prelaziti nula stepeni.Prema dugoročnoj mesečnoj prognozi, prvi dani februara biće oblačni, s kišom i snegom, pa će tako danas u većem delu zemlje biti umereno oblačno, na jugu i istoku pretežno oblačno, ponegde sa kišom, na planinama sa snegom. Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj kaže da će ovaj februar biti topliji i vlažan, sa srednjom temperaturom vazduha oko jedan stepen iznad proseka.

Srednja dnevna temperatura biće od dva do četiri stepena u nižim predelima, a od minus dva do nule na planinama. Srednja maksimalna biće od pet do sedam stepeni, ali to ne znači da neće biti hladnijih dana – navodi Sovilj.

Kako ističe, ovog meseca se u nižim krajevima očekuje šest do deset dana sa jutarnjim mrazevima.Sa druge strane, u brdsko-planinskim predelima imaćemo 15-20 mraznih dana. Ledenih dana, kad je tokom celog dana temperatura ispod nule, u nižim krajevima biće od tri do pet, a na planinama od osam do 12 – ističe ovaj meteorolog.Prognostičar “Weather2Umbrele” Đorđe Đurić navodi da će prva trećina februara u našoj zemlji biti izuzetno topla. Temperature počinju da rastu već od sutra.

  • Danas će još biti umereno oblačno vreme, na jugozapadu sa slabom kišom, susnežicom i snegom. U sredu će biti sunčano i osetno toplije, samo se na severu Vojvodine očekuje oblačno i hladnije. Maksimalna temperatura biće od sedam stepeni na severu Vojvodine do 17 stepeni u zapadnim i jugoistočnim predelima Srbije. Od četvrtka do nedelje biće umereno oblačno i ekstremno toplo vreme sa sunčanim intervalima. Maksimalna temperatura biće od 12 do 18, za vikend i do 20 stepeni Celzijusa, koliko bi moglo da bude u Podrinju, uz pojačanje jugoistočnog vetra, koji će u košavskom području biti jak, na jugu Banata sa olujnim udarima – objašnjava Đurić.

On ističe da, nakon ovog toplog perioda, od 9. i 10. februara sledi zahlađenje, ali dodaje da se tada temperature vraćaju u granice proseka.Temperature se od 9. februara vraćaju na prosečne za ovo doba godine. Za sada je još rano da se precizira za ceo mesec, ali očekujemo da će druga polovina februara biti prosečna, bez nekih ekstrema i kada su u pitanju zahlađenja i visoke temperature – zaključuje Đurić.

Add Comment