MONGOLAC NAPUŠTA BANATSKO SELO: Dragi stanovnici Belog Blata, idem zbog reči koje ste uputili mojoj ćerki…

Glava mongolske porodice koja živi u selu Belo Blato, Bulat Šagzin, oglasio se na društvenoj mreži Fejsbuk ovim rečima: “Dvoje dece napadaju moju ćerku. Kažu – ti si prljava Kineskinja, smrdljiva Kineskinja i tako…”.

Slučaj je čudniji tim pre što ovo selo važi za etnički šarenoliko mesto u kome je rasizam nešto imaginarno. Sve do sada.

Bulat Šagzin iz Rusije doselio se sa svojom porodicom u vojvođansko selo Belo Blato pre dve godine i, tvrdi, vrlo brzo su počeli problemi, baš kada je njegova ćerka krenula u osnovnu školu.

“Veoma sam depresivan i shvatam da moja ćerka pati zbog moje ljubavi prema Srbiji. Pošla je u školu u Belom Blatu krajem proleća 2019. Sve je bilo u redu, osim što su deca počela da napadaju moju ćerku. Tukli su je, prozivali i nisu puštali u toalet. Ostala deca su mislila da je zabavno i podržavala su ovu decu”, piše Bulat na svom Fejsbuk profilu.

Tada je želeo da kontaktira socijalnu službu i policiju. Međutim, uzdao se u direktora koji je obećao da će razgovarati sa decom. Nažalost, ove godine se ponavlja isti scenario.

“Čak i odrasli, znajući da sam iz Rusije i da sam Mongol, namerno upiru prstom i zovu me Kinezom i istovremeno se smeju. Ne razumem šta je smešno. U Belom Blatu ima mnogo dragih ljudi i komšija različitih nacionalnosti. Treba mi pomoć od ovog rasizma. Na kraju, bio sam u Službi za decu, rečeno mi je da je direktor u roku od dve godine dužan da im prijavi premlaćivanje deteta u školi”, kaže Mongolac.

Prema Bulatovim rečima, Belo Blato je Evropa u malom i ima mnogo dobrih ljudi, ali nekolicina uznemirava njegovu porodicu i dete.

“Ja sam Beloblaćanin i ponosim se time. Zato me sve ovo uznemirava. Ne mogu da zaštitim svoje dete koje zlostavljaju ostala deca u odeljenju dve godine. Moje dete je draže od mog života. I kažu – ti pišeš da su svi u Belom Blatu rasisti. Ja kažem, ako ima neko da je rasista, to ne znači da su svi, jel tako? “, napisao je vidno potresen čovek, i dodao:

“Predsednik MZ je rekao da preuzima kontrolu nad svim. Još jednom se izvinjavam ako je neko pogrešno shvatio. Ako su nekoga uznemirile moje emocije, ali za svoje dete, boriću se do kraja i protiv neaktivnosti škole i protiv činjenica. Volim Belo Blato.”

Add Comment