UPOZORENJE NAUČNIKA: Evo ko nikako ne sme da primi rusku vakcinu!

Vakcina “Sputnjik Ve” se zasniva na platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata. Iako je još 11. avgusta dobila potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije i tako postala prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu, ipak, ovu vakcinu ne mogu da prime svi.

Kako je navedeno na sajtu stopkoronavirus.rf, vakcinu ne mogu da prime osobe koje imaju tuberkulozu, hepatitis B i C, sifilis, HIV, tumor, akutni koronarni sindrom, kao i osobe koje su imale moždani udar u poslednjih godinu dana.

Takođe, vakcinu protiv korona virusa, koju proizvodi Naučno-istraživački institut “Gamaleja” trebalo bi da izbegnu oni koji planiraju potomstvo u naredna tri meseca.

Vakcinaciji ne bi trebalo da se podvrgnu trudnice i dojilje, kao i osobe koje su preosetljive na bilo koju komponentu vakcine.Najzad, ako imate pogoršanje bilo koje hronične bolesti, moraćete da sačekate da se zdravstvena situacija smiri.

Patim od alergija, da li smem da primim vakcinu?Osobe koje pate od alergija mogu da prime rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik V“, ali ne u fazi kada se bolest manifestuje, rekao je direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

Prema rečima stručnjaka, osobe koje hronično pate od alergija pre vakcinisanja trebalo bi da urade analizu određenih parametara krvi – C-reaktivnog proteina i nivo imunoglobulina klase E.”Ako su ta dva pokazatelja u granici normalnih vrednosti, onda se definitivno treba vakcinisati, dakle mogu se vakcinisati ljudi sa alergijskim bolestima”, poručio je Gincburg.Kada će trudnice moći da se vakcinišu?U ovom trenutku trudnicama nije preporučljivo da se vakcinišu cepivom protiv korona virusa.

Direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg izjavio je krajem decembra 2020. da Centar planira da za mesec do mesec i po dana preda Ministarstvu zdravlja paket dokumenata za ispitivanje vakcine „Sputnjik Ve“ na deci i trudnicama. Gincburg je za Sputnjik precizirao da će ispitivanja na deci i trudnicama početi tek kada Ministarstvo odobri dokumente.

Kao i Fajzer/Bajontekova vakcina, i ruska vakcina „Sputnjik V“ do daljeg neće biti preporučivana ovim kategorijama stanovništva.Poslednjih nedelja mnogo se pisalo o tome kako osobe koje žele da se vakcinišu “Sputnjikom Ve” ne bi trebalo da konzumiraju alkohol pre i posle vakcinacije.

Direktorka Savezne službe za fitosanitarni nadzor Ruske federacije (Rospotrebnadzor) Ana Popova, izjavila je da je najmanje dve nedelje pre imunizacije “apsolutno neophodno” prestati sa uzimanjem alkohola, kao i da je 42 dana od prve injekcije period formiranja imuniteta i da tokom tog perioda treba brinuti o sebi.

Lekar koji je na čelu instituta Gamaleja gde je razvijena vakcina “Sputnjik Ve”, Aleksandar Gincburg, negirao je da je u pitanju apsolutna zabrana konzumiranja alkohola, već da je neophodno razumno ograničenje u ovom pogledu dok telo ne formira sopstveni imunološki odgovor na infekciju korona virusom.

On je istakao da je važno uzdržati se od alkohola barem tri dana nakon svake doze, te da prekomerna konzumacija alkohola može oštetiti imuni sistem i uticati na efikasnost bilo koje vakcine, a ne samo one protiv korona virusa.Kao nus-pojave posle primanja ruske vakcine protiv korona virusa mogu se javiti blagi svrab i crvenilo na mestu uboda, kratkotrajni porast telesne temperature, kao i osećaj slabosti.

Pre vakcinacije, lekar će pregledati pacijenta koji želi da se vakciniše i izmeriti mu temperaturu. Ukoliko je ona viša od 37 stepeni, imunizacija će biti odložena. Posle vakcinisanja, zdravstveni radnik će pratiti stanje pacijenta narednih pola sata.Dakle, nus-pojave i proces praćenja pacijenta su isti kao i kod primanja bilo koje druge vakcine, ne samo one protiv korona virusa.

Add Comment