ZA GRAĐANE OD 32.000 DO 48.000 DINARA Stiže novi paket pomoći države, za nezaposlene posebna mera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do Sretenja biti donet dodatni paket pomoći privredi. Kako je rekao, to neće biti izdašna pomoć kao prvi paket, ali će biti nova injekcija za kompanije, privredu, preduzetnike, mala, srednja, pa i velika preduzeća, što je, kaže, 1.052.000 ljudi koji su obuhvaćeni tim sistemom.Novi paket državne podrške privredi i građanima koji treba da ublaži posledice izazvane pandemijom obuhvatiće i nezaposlene.

Ova kategorija ugroženih sigurno će dobiti određenu pomoć, a u Nemanjinoj 11 se intenzivno radi na definisanju predloga i sagledavanju koliko će sredstava biti izdvojeno za tu namenu.

Ministar finansija Siniša Mali je to i nagovestio ističući da razmišljaju kako da pomognu nezaposlenima.Nama je stopa nezaposlenosti niža nego pre pandemije virusa korona i nemamo problem u tom segmentu – objasnio je Mali.Ali, razmišljamo kako da nezaposlenima, ljudima koji su ostali bez posla pomognemo, da im olakšamo i ublažimo negativne posledice, kaže Mali.

Do polovine februara biće definisan novi paket pomoći. Prema dosadašnjim najavama, razmatra se podrška za celokupnu privredu. To znači da bi 1,05 miliona zaposlenih moglo da dobije dva ili tri puta po pola minimalca, odnosno od 32.000 do 48.000 dinara.Isplata jednokratne pomoći od po 100 evra za više od 6,1 milion građana

Tri minimalne zarade za više od milion zaposlenihOdlaganje poreza i doprinosa na zarade.Povoljni krediti preko garantne šeme sa komercijalnim bankama i preko Fonda za razvoj.Pomoć poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od 2,6 milijarde dinara.

Moratorijum na otplatu kredita najpre za tri, a zatim za još dva meseca.Direktna pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima u iznosu od 60 odsto minimalne zarade.Pomoći delu privrednih subjekata iz oblasti turizma i ugostiteljstva u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde dinara.Jednokratni minimalac za ugostitelje i za radnike u oblasti turizma.

Dve jednokratne pomoći penzionerima od 4.000 i od 5.000 dinara.Povećanje plata medicinskim radnicima za 10 odsto.Isplata jednokratne pomoći od 10.000 dinara zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

Add Comment