UKOLIKO PIJETE BRUFEN ILI PARACETAMOL OVO MORATE DA PROČITATE: Lekari upozoravaju na ovu POJAVU!

Žene koje dvaput nedeljno piju paracetamol ili ibuprofen rizikuju trajan gubitak sluha, pokazalo je istraživanje bolnice “Brigem i žene” u SAD.Lekari smatraju da ovu pojavu najverovatnije uzrokuje smanjen dotok krvi u unutrašnje uho i njegovo oštećenje usled izlaganja buci.

Čak jedna u 20 žena mogla bi za svoj gubitak sluha da okrivi ove lekove protiv bolova, piše Dejli Mejl.Rezultati studije poklapaju se sa još jednim, sličnim istraživanjem u kojem su učestvovali muškarci.Skoro jedna u 12 žena u SAD uzima paracetamol bar dvaput nedeljno, što u periodu od 6 godina povećava rizik od gubitka sluha za 9 odsto.

U istraživanju, koje je objavljeno u “Journal of Epidemiology”, učestvovalo je 55.850 žena između 44 i 49 godina starosti.Prema rezultatima ovog istraživanja, paracetamol i slični lekovi mogu dasmanje dotok krvi do unutrašnjeg uha.

Međutim, redovne doze ibuprofena – pokazalo je istraživanje – mogu da smanje rizik od karcinoma pluća kod pušača. Istraživači sa državnog Univerziteta u Ohaju pokazali su da male doze ibuprofena, uzimane redovno, mogu da upalne procese koji bi doveli do tumora u plućima.

Loading...

Add Comment