HITNO, OGLASILA SE DOKTORKA KISIĆ: Ovo se mora znati odmah!

Nazire li se kraj epidemiji korona virusa i do kada ćemo nositi maske? Da li je vakcina zaista jedini spas? Kako se nosi sa malicioznim komentarima na račun svog izgleda i kako se snašla na novoj funkciji? O ovim, ali i drugim aktuelnim temama, govorila je članica Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa i ministarka za raz, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević.

  • Pandemija nas je podsetila šta su prave životne vrednosti. Stvari koje su nam se pre podrazumevale, rukovanje, poljupci, porodični ručkovi, druženje, sada smo počeli više da cenimo. Zdravlje i očuvanje zdravlja je preduslov za sve druge naše planove, želje i aktivnosti. Iz tog razloga svima nama prioritet u narednoj godini treba da bude da učinimo sve da ostanemo zdravi i da čuvamo svoju porodicu, prijatelje i kolege. Samo tako iz ove borbe možemo izaći kao pobednici – odgovorila je Kisić-Tepavčević, na pitanje kako će izgledati narodna godina i koji su prioriteti na njenoj agendi.
  • Moram da kažem da ne postoje niti su ikada postojale bilo kakve nesuglasice među članovima Kriznog štaba. Diskusija i razmena mišljenja su sastavni delovi naših aktivnosti. Sastav članova, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, takav je da ima za cilj da sa jedne strane pokrije sve oblasti medicine, koji su u mogućoj vezi sa korona virusom i kovidom, a sa druge strane sve državne resore koje su direktno pogođene ovom pandemijom – rekla je ministarka komentarišući pitanje novinara da postoje nesuglasice među članovima Kriznog štaba.

Dr Kisić smatra da za sada ne treba zabraniti letove iz Velike Britanije, jer glasine da se pojavio novi soj korona virusa o kome se priča poslednjih dana tek treba da budu proverene i istraživane u nedeljama koje nam slede. Za sada su to nepouzdane informacije i dodaje da su preventivne mere prema putnicama u međunarodnom saobraćaju stalna tema za diskusiju članova Kriznog štaba.

  • Prema rezultatima dosadašnjih istraživanja, preležan kovid-19 nije kontraindikacija za primenu vakcine. Prema preporukama trebalo bi da prođe najmanje mesec dana od infekcije do primanja vakcine. Vakcina “Fajzer-Bioteh” kovid-19 je od prošle nedelje prisutna i u našoj zemlji. Ova vakcina je kontraindikovana kod osoba sa poznatom istorijom ozbiljnih alergijskih reakcija (npr. anafilaksa) na neku od supstanci prisutnih u sastavu ove vakcine – odgovorila je ministarka na pitanje “da li je potrebno da se vakcinišu i osobe koje su preležale koronavirus”.

Ministarka se dotakla i ustanova socijalne zaštite.

  • Ustanove za socijalnu zaštitu i domovi za stare imaju čitav niz specifičosti koje ih svrstavaju u izuzetno osetljive grupe kada je u pitanju širenje zaraznih bolesti. Tu sve treba imati na umu, uslove kolektivnog smeštaja i psiho-fizičko zdravstveno stanje korisnika. U cilju prevencije unošenja virusa u ovim kolektivima od samog početka pandemije su bile zabranjene posete, a značajan deo rada zaposlnenih bio je organizovan po principu krantinskog smenskog rada – kaže dr Kisić-Tepavčević.

Ona dodaje se nažalost dešavalo u ustanovama ovog tipa širom sveta da korona uđe u sistem preko zaposlenih.

  • Ukupan broj laboratorijski povrđenih slučajeva je činio 2-8% ukupnog broja korisnika, što je značajno manje nego u mnogim drugim zemljama u Evropi. U prehodnom periodu smo preduzeli dalje korake u cilju smanjenja rizika unošenja korona virusa u ove ustanove – navodi dr Kisić-Tepavčević.

Odgovarajući na pitanje kada će se epidemija završiti ministarka je izjavila da je vreme pokazalo da virus neće nestati sam od sebe, i dodala da se ključ borbe nalazi u nama i u našem ponašanju.

  • Pojava vakcine je i pojava svetlosti na kraju tunela – navodi ministarka.

(Espreso.rs/Telegraf)

Add Comment