RASTE TENZIJA U CRNOJ GORI, NA UDARU DRITAN

Parola “Dritane Srbine” zamišljena kao uvreda, začinjena i nizom drugih pogrdnih reči na račun Srba u Crnoj Gori, političkih predstavnika srpske nacionalne manjine, ali i njihovih saradnika obeležila je jučerašnji protest pristalica DPS.

Iako su pale teške reči – na ulicama se pretilo “krvlju”, a u parlamentu opstrukcijom u režiji struktura odlazećeg režima, situacija koja je bila na ivici ozbiljnog incident ipak je okončana na miran način, a kulminirala je u Skupštini Crne Gore – usvojenim izmenama Zakona o slobodi veroipovesti. Time je stavljena tačka na potez Mila Đukanovića koji je na izvestan način, posle 30 godina, i bio ključan događaj u slamanju njegovog režima – otimanje srpskih svetinja.

Istovremeno ovaj događaj, još jednom je na površio izbacio potpredsednika Vlade Crne Gore i lider Pokreta URA Dritan Abazović, koji je ulogu tasa na vagi već odigrao nakon crnogorskih izbora kada se udružio sa dotadašnjom opozicijom, čiju okosnicu čine stranke srpske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Upravo su njegov pokret i on sam bili centar drame koja se tokom celog popodneva dešavala u Podgorici.

“Dritane Srbine” uzvikivali su juče demonstranti ispred crnogorske skupštine, u pokušaju da ga valjda optuže za “izdaju crnogorske stvari”, jer bi bilo sasvim u redu da radi sve što radi, samo da ne radi sa Srbima.

A pošto se pre nekoliko meseci, odnosno po završetku izbora, odlučio za nešto drugo – saradnju sa doskorašnjom opozicijom kako bi režim Mila Đukanovića koji je suvereno vadao Crnom Gorom konačno pao, pretvorio se u izdajnika i dežurnog krivca za sve, i za to što je DPS opozicija, i za to što je Albanac koji “šuruje” sa Srbima, i za to što je potpredsednik Vlade on a ne neko drugi, i za to što je podržao promenu Zakona o slobodi veroispovesti…

Otuda pokušaj da se Abazović svuda i na svakom koraku prozove, unizi, posrami, optuži za sve što nekome ne odgovara, ko god taj neko bio.

Promene spornog Zakona o slobodi veroispovesti, koje su konačno usvojene noćas nešto pre 3 sata bile su okidač za novi haos – kako na ulicama, tako i u skupštini. O tome nabolje svedoči i trenutak kada su uvojene – usred noći.

Iako je čitava priča trebalo da prođe glatko, jer su se sve stranke vladajuće većine usaglasile oko te izmene, Milov DPS to nije hteo da dozvoli. Blokirali su potvrđivanje mandata jednoj poslanici Abazovićeve URE, što se inače u crnogorskoj parlamentarnoj praksi nikada nije dogodilo, jer je reč o formalnosti kada jedan poslanik podnese ostavku da na njegovo mesto dođe prvi sledeći sa liste.

Međutim, presedan je napravljen, i to upravo sa Pokretom URA, pa se ta verifikacija mandata u Državnoj izbornoj komisiji, u kojoj inače većini ima Đukanovićev DPS, malo odužila.

Atmosferu je podgrejala i grupa nezadovoljnih Crnogoraca, koja je očekujući izmenu Zakona, protestovala ispred Skupštine Crne Gore.

Ipak, stvari su se promenile tokom večeri, a izmene Zakona usvojene tokom noći.

Međutim, nije ovo jedini put kada se Abazović našao u fokusu.

Zapravo, to se desilo još krajem avgusta ove godine kada je bilo jasno da od njega i pokreta na čijem je čelu sve zavisi – da li će Milo Đukanović u prošlost, ili će Srbi na vlast u Crnoj Gori. Jezičak na vagi u oba slučaja bio je on.

Danima je trajala polemika oko toga kome će se prikloniti, sa kim će sarađivati, da li će pomoći jednima ili drugima. On se odlučio za promenu vlasti, i priklonio se onima koji su takođe želeli doskorašnjem režimu da vide leđa. Tako se zamerio jednima.

Ali, to je samo deo priče. Drugi se odnosi na to što ga je, između ostalog, sadašnji premijer Zdravko Krivokapić tada zdušno podržao, što se mnogima nije svidelo, naročito strankama okupljenim oko Demokratskog fronta (DF), koje su takođe želelele promenu vlasti, ali su imale svoje viđenje cele situaicije i Abazovića u svemu tome.

Nije valjao ni pre nekoliko dana ni spostvenoj stranci, kada je jedan njen poslanik Filip Adžić, kako su pisali mediji, bez obzira na odluku URE da podrži izmene Zakona o slobodi veroispovesti odlučio da ne glasa za njih. Kompromisno rešenje je bilo da on podnese ostavku na poslaničko mesto, i da bude “zbrinut” kod Abazovića u kabinetu, kako bi te izmene nesmetano bile usvojene.

(Espreso.rs/Blic.rs)

Add Comment