LJUDI KOJI JEDU OVE NAMIRNICE ISPUŠTAJU VETROVE! Ovo je naučno provereno

Ispuštanje vetrova je telesna funkcija koju svako telo obavlja. Neki to rade bez imalo srama, drugi skrivaju kao zmija noge, ali svaki organizam mora se riješiti gasova koji se nakupljaju u crevima.

Svaka osoba ispusti vetar 5 do 15 puta dnevno, ali česti su dani kada to morate učiniti mnogo češće. Ovo su neki od razloga zašto je tako. Zdrava ishrana – Za najsmdljivije vetrove zaslužna je zdrava prehrana, verovali ili ne. Hrana koja se ne probavlja iz tankog odlazi u debelo crevo, gdje se stvaraju gasovi. Voće, povrće, cele žitarice i mahunarke namirnice su od kojih vetrovi posebno smrde. Sada znate zbog čega vetrovi toliko smrde kada pojedete supu od brokolija.

Previše vazduha – Dve su vrste ispuštanja vetrova. Jedni dolaze zbog gasova koji se stvaraju u debelom crevu, a drugi nastaju od vazduha koji progutamo, a koji putuje sve do probavnog sistema. Takvi vetrovi su glasniji, ali mnogo “ugodnijeg” mirisa od onih nečujnih koji “peku za oči”.

Apsorpcija hranjivih sastojaka – Kada su vetrovi izrazito smdljivi, telo se verovatno bori s apsorpcijom hranjivih materija. Svi različito reagujemo na određenu vrstu hrane, ali najviše problema većini zadaju šećeri iz ugljenih hidrata kao i laktoza.

Letenje – Ako često putujete avionom, sigurno ste se već zapitali zbog čega imate jake vetrove. Istraživanje je pokazalo da visine utiču na širenje gasova u telu. Zbog toga dolazi do nadutosti i ispuštanja vetrova.

Nešto mnogo ozbiljnije – Vetrovi se razlikuju od dana do dana, ali ako vas, na primer, boli dok ih ispuštate ili imate česte prolive ili zatvore, posetite lekara. Nepodnošljiv i učestao smrad često može biti i simptom celijakije.

(Espreso.rs/Večernji.hr)

Add Comment