STIŽE SIBIRSKA ZIMA, IMA ŽIVI DA SE SMRZNEMO: A tek za Novu godinu i Božić…

U narednih sedam dana vreme u Srbiji biće bez promene, uglavnom suvo, ali sa dosta magle.Oko 23. decembra temperature će biti u porastu i do 10 stepeni, ali onda sledi promena.Meteorolog Đorđe Đurić rekao je za TV Prvu da nakon 25. decembra stiže sneg u planinske predele.

Pred sam kraj godine ili u vreme novogodišnjih praznika postoji mogućnost da se zabeli i veći deo Srbije. Dakle, postoji mogućnost slabih padavina, ne očekuju se neke obilne snežne padavine neće biti nešto ekstremno hladno, u skladu sa kalendarom”, kazao je on.

Sneg bi mogao da se očekuje i nekoliko dana pre novogodišnje noći, kaže Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada, koji je inače i veliki ljubitelj meteorologije.

Za sad, ajd’ da kažemo da su šanse dobre da bude snega. Prvi put posle par godina imaćemo trend zahlađenja pred samu Novu godinu, recimo od 25-26. idemo dalje ka zahlađenju. To znači da bi za Novu godinu moglo biti snega, čak 70 odsto verovatnoće… Ako se taj trend hladnog vremena uspostavi ja verujem da će i za Božić biti hladno vrlo verovatno i sa snegom”, napomenuo je on.

A kroz nekoliko dana, 21. decembra zima i zvanično počinje.Meteorolozi kažu da bi najhladniji period ove zime bio u periodu od 10. januara do 5. februara, te da nas posle toga očekuje onaj blaži deo zime.

Zima stiže 21. decembra u 11.02.Zima će ove godine početi u ponedeljak, 21. decembra, u 11.02, saopštilo je danas Astronomsko društvo “Ruđer Bošković”.U istom trenutku za stanovnike na južnoj polulopti počinje leto.Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža.

Sunce u Beogradu izlazi 07.13, a zalazi u 16.00, što znači da će obdanica da traje osam sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta.Ponedeljak, 21. decembar, 356. je dan u 2020. godini, koja kao prestupna ima 366 dana.

U saopštenju se navodi da će istoga dana dve najveće planete Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, biti u konjunkciji, odnosno, najvećem prividnom približenju, na svega šest lučnih minuta.Dodaje se da će naredna slična konjukcija biti 2080. godine.

Add Comment