VAŽNA VEST! Radi se o vakcinama, upravo se DESILO NEŠTO NEZAMISLIVO!

Rusko cepivo “sputnjik 5” i vakcina “AZD 1222” iz britansko-švedske laboratorije “Astra-Zeneka” spojiće se u jednu, novu, zajedničku vakcinu, sledeće generacije, koja će imati još bolje performanse!

Ova “revolucionarna” vest ujedno znači i veliko priznanje za rusku injekciju na koju su na Zapadu gledali surevnjivo još od kada se pojavila.

Ruski fond za direktne investicije, koji učestvuje u razvoju vakcine “sputnjik 5”, predložio je 23. novembra saradnju “Astra-Zeneki” koja je to prihvatila. Oba cepiva su zasnovana na principu ljudskog adenovirusa kao vektora. “Zapadna” vakcina će koristiti jedan od dva vektora na osnovu kojih funkcioniše ruska.

Iz britansko-švedske laboratorije su već najavili da će zajednička klinička ispitivanja kombinovanog cepiva započeti krajem decembra. U kampanji će učestvovati osobe starije od 18 godina. Rusko cepivo je jedinstveno po tome što koristi dva vektora.

“Astra-Zeneka” će jedan ruski vektor uključiti u svoju vakcinu i tako je poboljšati. Institut “Gamaleja” i Univerzitet Oksford će na ovaj način sjediniti znanja i istraživanja, u cilju da se pojača delotvornost seruma protiv korone. Iz “Astra-Zeneke” poručuju da kombinacija različitih vakcina protiv kovida 19 može da bude važna etapa ka većoj zaštiti, zbog boljeg imunoodgovora i veće pristupačnosti.

Prema ranijim podacima, britansko-švedsko cepivo je efikasno 70,4 odsto, a rusko 92. Nova vakcina bi, tako, trebalo da bude još efikasnija.

  • Odlučni smo da razvijemo partnerstvo u budućnosti i jedva čekamo da započnemo zajedničku proizvodnju čim nova vakcina pokaže svoju efikasnost tokom kliničkih ispitivanja – istakao je direktor Ruskog fonda Kiril Dmitrijev.

On je ujedno naglasio da je reč o jedinstvenom primeru naučne saradnje u svetu, koji bi trebalo da ima odlučujući ulogu u konačnoj borbi protiv pandemije. Dmitrijev je pozvao i druge da slede njihov primer.

Kada se letos pojavila ruska vakcina kao prva protiv kovida 19, na Zapadu su sumnjičavo vrteli glavom, ističući da je registrovana prerano, pre treće faze kliničkog ispitivanja. Ono je kasnije efikasno izvršeno na preko 40.000 dobrovoljaca, dok su naučna istraživanja pokazala da je rusko cepivo vrlo efikasno i sigurno, što je objavljeno i u referentnim časopisima.

I pored toga, u EU se gotovo isključivo govorilo o tri vakcine, onima koje su razvile “Moderna”, “Astra- -Zeneka” i “Fajzer”, a Ruse su istovremeno optuživali za “vakcinalnu diplomatiju”.

Međutim, očigledno nastupa nova faza u odnosima, saradnjom koja treba da odagna sve sumnje u efikasnost ruske vakcine.

(Espreso.rs/Novosti.rs)

Add Comment