PROCURILI DETALJI IZ ŽIVOTA DOKTORA STEVANOVIĆA KOJE JE VEŠTO KRIO: Iznenadićete se kada čujete o čemu je reč

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović zaražen koronavirusom i da se nalazi u izolaciji.Član je Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti КOVID-19, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije.Evo nekoliko zanimljivih detalja koje niste znali o doktoru Goranu Stevanoviću:Goran Stevanović je rođen je 1972. godine u Beogradu. Direktor je Klinike za infektivne i tropske bolesti i načelnik Odeljenja za kliničku farmakoterapiju.Nazvan je „srpski doktor Haus“ zato što je karijeru posvetio potrazi za pravom dijagnozom u slučajevima kada ju je veoma teško postaviti. Njemu, na primer, dovode pacijente koji po nekoliko nedelja imaju visoku teperaturu, a da se uzrok ne zna ni nakon opsežnih analiza. To su takozvana nejasna febrilna stanja.

Stevanović je naveo i da ne voli nadimke srpski Dr Haus, ali ni Dr Gugl, kako ga zovu kolege. Istakao je da takvi lekari postoje samo u medijima i da niko nema odgovore na sva pitanja, to jednostavno nije moguće.Jedan je od šest dokrora koje najčešće gledamo na televiziji.Od početka epidemije poznat je kao neko ko upozorava na najgore scenarije i moli roditelje da ostanu sa decom kod kuće.Od početka pandemije gotovo da ne izlazi sa Klinike kojom rukovodi.Oni koji ga bolje poznaju kažu da je njegov moto da uvek bude potpuno iskren i prema pacijentu i prema porodici.Diplomirao je na Medicinskom fakultetu sa prosečnom ocenom 9.42. Magistrirao je u oblasti izučavanja imunologije, a prvu godinu specijalističkih studija je završio u oblasti infektologije. Doktorirao je 2012. godine sa tezom „Klinički značaj vanplućne tuberkuloze u diferencijalnoj dijagnozi nejasnog febrilnog stanja”.

Od 2003. godine radi kao asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu, na predmetu Infektivne bolesti. U zvanje docenta na katedri za infektivne bolesti izabran u julu 2013. godine.Na samom početku epidemije, veliku podršku, doktor Goran Stevanović, imao je od studenata. Oni su istakli da veruju u doktorove prognoze i da je vrsni stučnjak, kao i da bi građani Srbije trebalo da poštuju sve njegove preporuke.Objavio je više stručno-naučnih radova kao autor ili koautor u časopisima sa recenzijom i na međunarodnim i domaćim kongresima.Goran Stevanović je otac troje dece.

(Espreso.rs/Informer.rs)

Add Comment