UVODI SE POLICIJSKI ČAS, MERE STUPAJU NA SNAGU: Stanje sa virusom nije dobro!

Ako se ovakav trend obolevanja nastavi, može se računati na zatvaranje ugostiteljskih objekata u Podgorici i zabranu kretanja od 22 časa, saopštio je Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje.On je, na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tela, istakao da ima dovoljno vremena da se svi potrude da ne zatvore Podgoricu.”Jako je nezahvalno govoriti o tome šta će se desiti od ponedeljka do petka, kada radimo presek”, rekao je Begić.Begić je na konferenciji za medije naveo da broj novozaraženih u Podgorici u 14-dnevnom periodu iznosi 1.488.On je, na pitanje novinara, rekao da nisu imali registrovano obolevanje u školama.”Imamo slučajeve obolevanja u zajednici, koji pohađaju školu – ili su đaci ili nastavno osoblje. To je ono što se ne može izbeći i stvar je verovatnoće. Ni nastavnici, ni deca nisu bili izloženi virusu u školi”, pojasnio je Begić.

Na pitanje o proslavi krsnih slava u periodu epidemije, pomoćnik direktora IJZ je naveo da su date preporuke da se slavi u krugu porodice.Begić je dodao i da je za očekivati da će u narednom periodu doći do povećanja smtnosti.Problem koji ih očekuje, kako je naveo, u narednom periodu je zagađenost vazduha.”Za očekivati je da povećana zagađenost vazduha sa koronom dovede do povećane smrtnost i opšte smrtnosti. Tu je sezona virusa gripa, ako dođe do koinfekcije, ili istovremene infekcije, postoje razmišljanja da će takva infekcija imati nešto veći letalitet. Sve zajedno, nažalost, situacija uopšte nije dobra”, istakao je Begić.”Iskušavanje infekcije završava se fatalno”Jedan deo građana, koji se ne pridržava mera, očigledno nije shvatio da se radi o oboljenju koje ne bira. Iskušavanje ove infekcije i nepridržavanje mera može da se završi i završava se fatalno, saopštio je Sreten Kavarić iz Kliničkog centra Crne Gore.

On je saopštio da je trenutno u Crnoj Gori hospitalizovano 303 Kovid pacijenata.”Od toga 62 je u KCCG, 17 je životno ugroženo. Imamo i dvoje zaražene dece, sa jednom majkom pratiljom i oni su dobrog stanja. Hospitalizovano je 39 pacijenata u Baru, sedam u Intenzivnoj njezi, a u Beranama 57 pacijenata. U Nikšiću ih je 65, u Brezoviku 33, u Kodri ih je šest (četiri porodilje i dve trudnice) koji su stabilnog opšteg stanja”, rekao je Kavarić.

Add Comment