SRBIJOM ĆE VLADATI ŽENE Pored premijerke Ane Brnabić, u Nemanjinoj 11 biće i pet ministarki, jedno ime iznenadilo!

Nova vlada Srbije, koja uskoro treba da bude formirana, imaće mnogo više žena na ministarskim pozicijama nego prethodne, a po svemu sudeći, nju će i voditi jedna žena, dosadašnja premijerka Ana Brnabić, saznaje „Alo!“ iz dobro obaveštenih izvora. Većina aktuelnih ministarki iz tabora Srpske napredne stranke zadržaće svoje pozicije, tvrde naši sagovornici, a pridružiće im se još najmanje tri. Reč je o Maji Gojković, aktuelnoj predsednici parlamenta koja će gotovo izvesno stati na čelo Ministarstva kulture i informisanja.Osim nje, ozbiljne kandidatkinje za ulazak u novu vladu iz tabora SNS-a, ako je suditi po pisanju medija, jesu i poslanica Marija Obradović i donedavna predsednica opštine Savski venac Irena Vujović.

I koalicioni partneri SNS-a uticaće na to da Srbija dobije žensku vladu. Naime, lider SDPS-a Rasim Ljajić je odavno najavio povlačenje, a kako „Alo!“ saznaje, sva je prilika da će ministarstvo koje će pripasti njegovoj stranci voditi neka od dama iz SDPS-a, najverovatnije Tatjana Matić, potpredsednica te stranke.Broj žena u vladi mogao bi biti uvećan i ako deo vladajuće koalicije postane i SPAS Aleksandra Šapića. Prema našim saznanjima, SPAS će ministarsko mesto, ako ga dobije, poveriti Marini Raguš.Inače, veći broj žena u vladi, kao i uostalom u Skupštini i lokalnim samoupravama, ne treba da čudi s obzirom na to da je i sam Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke, uvek isticao da su žene odgovornije od muškaraca.

Mi muškarci, kada nam je voda iznad glave ali uspemo samo malo da se dignemo, mi bismo opet da pokazujemo mišiće i pravimo neodgovorne poteze, a žene su mnogo razumnije i odgovornije, gledaju u budućnost – poručio je Vučić pre tri godine i još tada istakao da je uveren da će u budućnosti biti još veći broj marljivih žena u vlasti.Politikolog Jelena Vukojičić za naš list navodi da je izuzetno pohvalno to što su žene konačno počele da dominiraju političkom scenom nakon što su decenijama, pa i vekovima bile potpuno skrajnute i potcenjivane…Politika se tradicionalno, stotinama godina posmatrala kao polje koje pripada muškarcima i još uvek ima onih koji je tako doživljavaju iako nema objektivnog razloga za to jer je ona oblast koja se bavi životom i svi mi zavisimo od nje. Ova vlast, prvenstveno predsednik Vučić, izdigli su se iznad svih tih predrasuda, pokazali da žene ne smatraju manje sposobnim i u ovom momentu na važnim položajima u našoj zemlji nalaze se žene, vode i Skupštinu i Vladu, a i u najvećoj stranci SNS ima mnogo žena na visokim stranačkim funkcijama. Veoma je pohvalno što će i u budućoj vladi sedeti još više žena nego u prethodnoj. Upravo postavljanjem žena na tako visoke položaje radi se na razbijanju svih predrasuda u društvu kojim se polovina stanovništva gura u drugi plan, a i šalje se jako lepa slika u Evropu i svet – navodi ona.

Add Comment