NESLUĆENI PREOKRET U PODGORICI Amfilohijev premijer doneo odluku o Kosovu

Lideri tri crnogorske opozicione koalicije koje su pobedile na parlamentarnim izborima 30. avgustra potpisali su koalicioni sporazum u kome je jedna od glavnih tačaka da vlada koju će zajedno formirati neće povući potpis te države sa priznanja kosovske nezavisnosti. Ubacivanje ove tačke izazvalo je veliko iznenađenje u Crnoj Gori pošto je povlačenje priznanja bio jedan od glavnih aduta srpskih stranaka u izbornoj kampanji.Kako „Alo!“ saznaje iz dobro obaveštenih krugova u Podgorici odlujući faktor zbog koga je lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić pristao da potpiše ovakav papir zajedno sa liderima koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksom Bečićem i „Crno na bijelo“ Dritanom Abazovićem jeste upravo stav mitropolita Amfilohija da je važno da se po svaku cenu što pre formira vlada.

Saznanja naših izvora idu čak dotle da mitropolit ne samo što nije ćutao na ubacivanje ove tačke nego se izjasnio da se ona nađe u koalicionom sporazumu. Pre nedelju dana u crnogorskoj javnosti oštro je napadnut jedan od lidera Demokratskog fronta, noseće snage koalicije „Za budućnost Crne Gore” Nebojša Medojević koji je zatražio da povlačenje priznanja lažne kosovske države bude jedna od osnovnih tačaka tog dokumenta.Stav Demokratskog fronta je jasan i koliko mi budemo mogli da utičemo, poništićemo priznanje Kosova – rekao je tada Medojević kojeg su po Amfilohijevim instrukcijama napali upravo ljudi najbliži Mitropoliji.

Lider PzP-a poručio je tada da je odluka Vlade Crne Gore da prizna Kosovo bila protiv vitalnih interesa države, zato što Crna Gora sa Srbijom treba da ima saveznički odnos.Ipak, juče je nakon saopštavanja principa na kojima će funkcionisati nova vlast u Crnoj Gori postalo jasno da će se u prvom planu naći neki drugi interesi, a ne bratski odnosi Crne Gore sa Srbijom. Najčudnije je ipak što se na stranu suprotnu srpskim interesima stavio Amfilohije koji u proteklih 20 godina nije propustio nijednu priliku da oštro napadne ili čak prokune svakog ko bi se usudio da pregovara o Kosovu i Metohiji. On je pogotovo oštar bio kada je govorio o naporima predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se pregovori pokrenu sa mrtve tačke a Srbija koja je u ratu izgubila sve na taj način koliko toliko povrati svoj uticaj u svojoj južnoj pokrajini. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pre tačno godinu dana optužio je vlast u Beogradu da će “izdati Kosovo i Metohiju ako im samo nešto daju” što, kako je naveo, povrđuje izjava predsednika Aleksandra Vučića da priznanja Kosova nema bez “kompromisnog rešenja”.

Sram bilo njega i svakog drugog koji se odriče svoga bića, pamćenja, svetinja… Sramna je to priča – rekao je Amfilohije obraćajući se vernicima ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu kod Novog Pazara, gde se obeležava 1.000 godina od prvog pisanog spomena Raško-prizrenske eparhije SPC. Činjenica je da je mitropolit prvi put kada se našao u prilici da bira ili vlast ili Kosovo, odlučio za ovo prvo što najbolje govori o iskrenosti njegovih stavova. Nosioci tri liste koje su na izborima osvojile većinu potpisali su juče sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne.

U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprijediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.Nova demokratska vlada u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbjeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije”, piše u Sporazumu. Nova vlada, kako je navedeno, neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

Add Comment