DOKTOR KON JE POLUDEO! Doktorka Darija se uključila u program uživo

Pre samo nekoliko dana, epidemiolog dr Predrag Kon se razbesneo i “poludeo” nakon što je video snimke sa okupljanja i koncerata u Smederevu i Vrnjačkoj Banji. Tada se oglasio na Facebooku, poručio je da je pisao i premijerki Ani Brnabić, a juče je tim povodom održano i vanredno zasedanje Kriznog štaba.Gostujući u emisiji Jutro na TV Pink, dr Darija Kisić Tepavčević je prokomentarisala ove događaje.Smeta nam reč organizovano, ne može da bude organizovano nešto što nije dozvoljeno. Bilo kakvo istupanje nije dozvoljeno, svi organizatori koji planiraju da okupljaju više od 30 ljudi, da ih podsetimo da to nije dozvoljeno. Bilo kakav oblik ponašanja kojim ugrožavate ljude nije dozvoljen. Neki će da kažu da niko nije primorao ljude da dođu na neku manifestaciju, ali treba svako od nas da bude inicijator ispravnog ponašanja. Videli smo šta se desi kada se previše opustimo”, poručila je doktorka.

Objašnjavajući svoju izjavu da možda neće biti drugog talasa virusa jer nećemo ni izaći iz prvog, dr Kisić Tepavčević kaže:“Nije suštinski značajno da li je pik starog talasa ili novi talas, već kolika je učestalost među populacijom koja nosi maske, da li je virus u cirkulaciji. Poslednjih dana su sve povoljniji brojčani parametri, treba opet imati na umu da je to posle vikenda kada ljudi odlažu odlazak lekaru, što nije opravdano. Da li će biti nastavak bez prekida prethodnog talasa, to je vrlo izvesno, iako se nadamo da ćemo doći do nule, ali to se nije desilo ni u jednoj od zemalja Evrope. U Kini se to desilo zbog stoprocentnog poštovanja mera”.

Ona je istakla i da “ne možemo da kažemo do kada će epidemija da traje, izvesno je da ćemo i u narednom periodu morati da živimo sa virusom”.Poslednjih dana brojke pokazuju sve povoljniju epidemiološku situaciju, ali ne smemo dozvoliti da napravimo korak u nazad i pokenemo lavinu, rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Darija Kisić Tepavčević, koja je đacima poželela sretan i bezbedan povratak u škole.Kisić je ponovila da će se pratiti izostanak đaka iz škole i izrazila zadovoljštvo što se 97 odsto roditelja izjasnilo da želi da im dete ide školu, što je, kako kaže pokazatelj velikog poverenja u državne institucije.

Kršenje pravila i nepoštovanje mera i discipline moglo bi da pokrene lavinu zato moramo da budemo svi odgovorni i savesni situacije, treba da učinimo sve da povoljno epidemiološko stanje zadržimo”, rekla je Tepavčević za TV Pink i ocenila da je vrsta okupljanja, poput onog estradnog, veoma neodgovorna.Sve osobe koji planiraju nešto slično da podsećam još jednom da nije dozvoljeno bilo kakvo ponašanje kojim ugrožavate druge, rekla je Tepavčević.

Pandemija, kako kaže, traje duže nego što se prognoziralo i bez obzira što imamo želju da što pre bude kao ranije moramo da budemo strpljivi.Ne možemo reći do tada i tada biće izvesno i u narednom periodu moraćemo da živimo sa virusom”, rekla je Kisić Tepavčević i poručila da moramo da podstičemo jedni druge da se nose maske, i da se ponašamo odgovorno.Apeluje na sve koji se vraćaju u zemlju da se još odgovornije i svesnije ponašaju, odgovrnost mora da bude deo naše strategije.Osnovno je da se ponašamo tako da ne dozvolim virusu da nađe plodno tlo, rekla je ona.

(Espreso.rs / Izvor: Tanjug)

Add Comment