Stiže nam neviđena jesen, meteorolog Đorđe Đurić do detalja objasnio šta nam se sprema u septembru

Ovaj vikend definitivno će značiti opraštanje od tropskih letnjih temperatura, jer već od prekosutra u Srbiju stiže oblačnost i potom zahlađenje sa lokalnim olujama. Ipak, prava jesen još nije na vidiku.Imaćemo zahlađenje za oko 10 stepeni, što je pomalo neprijatan pad, ali temperature će se spustiti na one koje su prosečne za ovo doba godine. Septembar je prvi jesenji dan u klimatološkom smislu, ali jesen nam neće doći preko noći. Neće biti ekstremnih tropskih talasa, ali mogu da se očekuju dani u kojima će biti i do 30 stepeni – kazao je meteorolog Đorđe Đurić.

Sutra će biti jedan od najtoplijih letnjih dana, pa je moguće da će ovaj vikend moći da se proglasi i najtoplijim u 2020. godini. Već u ponedeljak oblaci će prekriti severne i zapadne delove zemlje (Subotica, Novi Sad, Čačak, Užice, Prijepolje…). Popodne i uveče u tim predelima moguć je razvoj lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a u utorak će u celoj zemlji biti ispod 30 stepeni.Zahlađenje će značiti spuštanje temperature na oko 25 stepeni, a lokalno i 22 do 23 stepena.Sreda će biti suva, dok su nove padavine moguće već u četvrtak.

Nakon ovoh zahlađenja usediće postepeno povećanje temperatura do “normalnih” septembarskih. U narednom periodu očekuje se da imamo uobičajeno vreme za septembar, a to znači od 25 pa do 30 stepeni u prvom delu meseca, a nešto niže temperature (od 20 do 22) u drugom delu.Za sada nema najave za neke ekstrmene pojave u septembru, moguće su lokalne oluje, ništa alarmantno – kazao je Đurić.U Srbiji danas sunčano i tropski toplo. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, u košavskom području jak. Minimalna temperatura od 14 do 22°C, maksimalna dnevna od 33 do 37°C. U Beogradu danas sunčano i tropski toplo. Duvaće umeren do pojačan južni i jugoistočni vetar. Minimalna temperatura 22°C, maksimalna dnevna 36°C.

U Srbiji u ponedeljak sunčano i tropski toplo, dok se na severu i zapadu očekuje nešto svežije, ali i dalje toplo. Tokom dana u severnim i zapadnim predelima Srbije povećanje oblačnosti, ponegde i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavijnom. U toku noći i u utorak jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a ponegde se očekuju i grmljavinske oluje. Maksimalna temperatura u ponedeljak od 28°C na severozapadu do 36°C na jugoistoku Srbije, a u utorak od 22°C na severu do 30°C na jugu i istoku Srbije. Sredinom sledeće sedmice umereno toplo, a u četvrtak naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

U Beogradu u ponedeljak sunčano i nešto svežije, ali i dalje toplo. U toku večeri i noći jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura u ponedeljak do 32°C. U utorak promenljivo oblačno i svežije, uz uslove za pljuskove sa grmljavinom. Sredinom sledeće sedmice umereno toplo, a u četvrtak naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Add Comment