PRVI U SVETU Niški lekari došli do neverovatnih saznanja u vezi sa korona virusom

Tim lekara ORL klinike Kliničkog centra Niš među prvima u svetu pokušaće da utvrdi da li koronavirus, pored toga što dovodi do gubitka čula ukusa i mirsa, utiče i na sluh i oštećuje ga. Prva ispitivanja niških lekara na prvih dvadesetak pacijenata pokazuju da se kod manjeg broja obolelih javljaju određene smetnje i kad su uho i sluh u pitanju.Dušan Milisavljević, direktor ORL klinike KC Niš, za „Alo!“ naglašava da će niški lekari opsežno istraživanje, a kojim će biti obuhvaćeno oko 100 teško obolelih kovid pacijenata koji su na lečenju u klinikama KC Niš, sprovesti do kraja septembra. Ovim istraživanjem neće biti obuhvaćeni pacijenti na respiratoru.majući u vidu da korona ne napada samo jedan organ već više sistema, pa tako dovodi i do gubitka čula mirisa i ukusa, želja nam je bila da proverimo da li kovid-19 napada i unutrašnje i srednje uho, kao i slušni živac – ističe za „Alo!“ dr Milisavljević.

Da li se pridržavate mera protiv korona virusa?On navodi da tim lekara ORL klinike svakodnevno ulazi u crvenu zonu, gde vrše standardne ORL preglede kod kovid pacijenata, a koriste i audiometar.Uzimamo i sve podatke, kao i laboratorijske parametre, skenerske snimke pluća i ostalo, kako bismo napravili analizu i po godištu i po stepenu oboljenja o tome kakav je odgovor uha u stanju infekcije novim virusom. Pregledamo pacijente do 65 godina, jer kod starijih čulo sluha prirodno može da oslabi – pojašnjava Milisavljević.

Dosad su ovu vrstu ispitivanja sproveli na dvadesetak pacijenata.Kod manjeg broja pacijenata postoji pad sluha na visokim frekvencijama. Imamo i pacijente koji se žale na zujanje u uhu, kao i one koji se žale na nestabilnost i vrtoglavicu, a to su simptomi koje zajedno tretiramo i mi ORL lekari, ali i neurolozi, jer je centar za ravnotežu smešten u unutrašnjem uhu, te ispitujemo zašto dolazi do toga. Naravno često se žale i na glavobolju – dodaje direktor ORL klinike KC Niš.Niko nije znao da posle razvoda mora da se plati jedna bitna stvar.Dr Milisavljević napominje i da će pacijenti koji su obuhvaćeni ovim istraživanjem mesec dana po završetku lečenja i preležanog virusa ponovo biti ispitani i pregledani kako bi se rezultati uporedili i ustanovilo da li im se vratilo čulo mirisa i ukusa i kakvo je stanje sluha.

On očekuje da krajem septembra srpsku, a potom i svetku javnost upozna sa rezultatima istraživnja.Položili ispit života.Dr Milisavljević izuzetno je ponosan na niške specijalizante ORL klinike koji, iako su imali mogućnost da se vrate u svoje sredine po uvođenju vanrednog stanja, to nisu učinili, već su stali na prvu liniju odbrane od kovida-19.Oni su svi do jednog tražili da budu uključeni u regularni rad i uđu u kovid bolnice i pomognu obolelima. Za mene su oni time položili ne specijalistički, već ispit života jer su pokazali kako student medicine i lekar treba da se ponaša – ističe dr Milisavljević.

Add Comment