PUČE CRNA GORA KAO BAS Đukanović priznao poraz, ovo istorija još nije videla

Prihodi turističke privrede Crne Gore u julu ove godine iznosiće svega oko 10 miliona evra, za razliku od istog meseca prošle godine kada su iznosili 280 miliona, što je pad oko 96 odsto.To je dosadašnja procena koja je saopštena podgoričkim “Vijestima” iz turističkog sektora, a zvanično se još čeka taj podatak.Prema informacijama iz turističke privrede, nije smanjen samo broj turista oko 92 odsto, već je i broj noćenja po turisti smanjen sa 6,5 dana na četiri, a prosečna dnevna potrošnja turiste sa 77 na manje od 50 evra.Prošle godine je u julu u svim vidovima smeštaja ostvareno oko 3,7 miliona noćenja, dok će ove godine to biti svega oko 200 hiljada.Očekuje se da će ukupan broj turista u julu biti do 50 hiljada sa prosečnim brojem noćenja od četiri dana i prosečnom dnevnom potrošnjom do 50 evra.

Do pada prosečnog broja noćenja, objašnjavaju iz turističke privrede, došlo je jer značajan procenat čine domaći gosti koji često u hotele dođu samo na produženi vikend od dva ili tri dana, tako da je malo turista koji ostanu sedam i više dana. Pad potrošnje se beleži takođe zbog većeg učešća domaćih gostiju koji su slabije platežne moći od stranaca. Većina luksuznih hotela, gde su gosti dnevno na smeštaj i ostale usluge trošili i hiljadu eura i time dizali prosek, sada nisu ni otvoreni.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i usled borbe protiv širenja epidemije koronavirusa, nisu ništa bolja očekivanja ni za avgust, u kojem je prošle godine bilo oko 4,2 miliona noćenja sa ukupnim prihodom od oko 320 miliona evra.”Čak i da tokom avgusta dođe do otvaranja granica prema nekim državama i uspostavljanja avio-prevoza, ne možemo očekivati prihod od turizma veći od 30 do 40 miliona. To znači da niko ko se bavi ovom delatnošću ne može očekivati ni da pokrije troškove“, rekao je jedan od sagovornika „Vijesti“ iz turističke privrede.

Add Comment