NAPUŠTA BEOGRAD Čeda Jovanović odlazi iz Srbije?

Spekuliše se da bi život i karijeru mogao da nastavi u Sarajevu. U prilog tim nagađanjima ide i činjenica da je Jovanović u martu imenovan za savetnika Željka Komšića, člana Predsedništva Bosne i Hercegovine. Tada je izjavio da je takvu ponudu prihvatio jer smatra svojom obavezom da pomogne Komšiću.Moj zadatak i obaveza je da pomognem i Komšiću i svakome ko je spreman da razume da stabilnost regiona direktno zavisi od naše spremnosti da na drugačiji način uređujemo svoje odnose i da nas neće nigde odvesti potencijalno oživljavanje politike devedesetih, čemu su neki u regionu skloni – naveo je Jovanović, koji je objasnio da to što je on posebno u BiH angažovan jeste „zato što bolje od drugih razume da pitanje BiH nije problem koji može tako jednostavno da se reši, nego je za njegovo rešenje potreban i razuman Beograd, kao što moraju biti razumni i Sarajevo i Zagreb”.

Analitičar Željko Injac mišljenja je da posle svega što se poslednjih meseci dogodilo „Čeda realno nema više šta da traži u Srbiji, dok će, sa druge strane, u Sarajevu biti sigurno dočekan raširenih ruku“.

  • Tu je totalna bruka na izborima, nasilje, ogromni dugovi u kojima se našao… A i Čeda i Komšić su igrači globalista i kao takvi su dobro plaćeni kroz razne fondacije koje u regionu pokušavaju da nametnu svoju agendu. Njihova uloga nije pomirenje u regionu već upravo trovanje međunacionalnih odnosa zarad uspešnijeg pritiska i kontrole globalista nad ovim prostorima. Čeda se savršeno uklapa u sarajevski politički milje jer je jedan od najglasnijih političara u regionu koji se bori protiv Republike Srpske i koji promoviše mit o genocidu u Srebrenici. U svakom slučaju, za Srbiju je bolje da jedan takav propali političar otvoreno radi za Sarajevo, nego da svojim antisrpskim delovanjem kompromituje i vlast i opoziciju u Srbiji – smatra Injac.

Politički analitičar Branko Radun takođe konstatuje da je po političkim stavovima Jovanović mnogo bliži Sarajevu nego Beogradu ili Banjaluci.Nije on doživeo fijasko samo na ovim izborima, tako je bilo i na prethodnim i na onima pre njih. Prosto, on je ušao odavno u onu klasu političara koji su više biznismeni nego političari, možda i u Bosni planira da razvije neki biznis. Činjenica je da je Čeda u Srbiji izuzetno nepopularan, nije bitno to što dobija po tri glasa, nego je jedan od najomraženijih političara zbog stavova koji su uglavnom ocenjeni kao antisrpski i zbog bahatosti i načina života koji vodi. Njemu su stavovi sarajevskih političara veoma bliski i zato neće on tamo imati ulogu da miri dva naroda. Dobro je rečeno jednom: „Kad Srbin hoće da bude objektivan, on pređe na stranu neprijatelja po stavovima“, to je negde najbolji opis Čede Jovanovića – zaključuje Radun.

Da smo normalni, odavno bi on bio politički penzioner.Da smo mi normalna država, Čedina politička karijera odavno bi bila završena, ne bi joj kraj bio ovo sada kad je počeo da tuče reketom ljude po ulicama. Ali on se naravno neće pomiriti s tim i zato će karijeru verovatno i nastaviti u drugoj državi – smatra Branko Radun.

Add Comment