OVAJ ČOVEK JE UPRAVO SAOPŠTIO STRAHOVITE VESTI: Rekao je da nešto ODMAH MORA DA SE PREDUZME

Američki stručnjak za infektivne bolesti i član radne grupe za borbu protiv koronavirusa Entoni Fauči izjavio je da aktuelna situacija sa kovidom-19 u SAD “ozbiljna” i da se nešto odmah mora preduzeti, prenosi Glas Amerike.Fauči je rekao da su SAD i dalje “duboko u prvom talasu pandemije” i da broj obolelih nikada nije bio dovoljno nizak kao što je planirano.

On je uporedio aktuelnu situaciju sa onim što se dešava u Evropi, gde se broj obolelih povećao posle otvaranja, ali se otvaranje desilo tek pošto je broj obolelih dovoljno opao i vrh zaraze prošao.Mi nikada nismo dovoljno spustili broj obolelih i sada on ponovo raste. Situacije je ozbiljna i treba odmah nešto preduzeti”, ;kazao je Fauči, navodi Rojters.Broj obolelih širom SAD konstatno raste i skoro je duplo veći nego pre mesec dana.

U 40 od 50 američkih saveznih država broj obolelih raste, a bolnički kapaciteti se polako popunjavaju. Tri velika američka medicinska udruženja – Američka medicinska asocijacija, Udruženje medicinskih sestara i Udruženje bolnica – apelovala su u pismu javnosti na Amerikance da nose maske, drže distancu i peru ruke.Udruženja su pandemiju nazvala “najgorom krizom javnog zdravlja poslednjih decenija” i ocenila da se pre vremena odustalo od preventivnih mera.

Šef Trampovog kabineta ;Mark Medouz kazao je za Foks njuz da je administracija ostavila guvernerima i lokalnim vlastima da odluče koje će mere preduzeti.Nošenje maski zavisi od mesta do mesta, ali ne postoji naredjenje na nivou cele zemlje”, rekao je Medouz.Na Floridi, ;jednoj od država gde se proteklih dana beležilo i do 10 hiljada obolelih dnevno, restoranima i teretanama je ponovo nardjeno zatvaranje. Plaže su bile zatvorene tokom proteklog prazničkog vikenda, ali se ponovo otvaraju u utorak, piše VOA.

Guverner Zapadne Virdžinije, u kojoj se na dnevnom nivou registruje 30 odsto više obolelih, naredio je svima starijim od devet godina da nose maske u zatvorenim prostorima.U SAD je odkovida-19 umo više od 130 hiljada ljudi, a zaraženo je više od 2,9 miliona.

(Espreso.rs/Beta)

Loading...

Add Comment