PANDEMIJA NE POSTOJI A NI DRUGI TALAS KORONE! Ruski naučnik izneo tvrdnje

Prema njegovim rečima, SARS i MERS “takođe nisu mutirali, kao što to radi grip.”Neće biti novog rasta broja obolelih od korone u Rusiji i svetu”, smatra poslanik Državne dume Rusije i član Ruske akademije nauka Genadij Oniščenko.Ne treba govoriti o novoj pandemiji koronavirusa ovog tipa, jer za sedam meseci, koliko je proteklo od prvog slučaja u Kini, nije došlo do veće mutacije gena (virusa) niti će se to i desiti. To je specifičnost ovog virusa – rekao je Oniščenko.Prema njegovim rečima, SARS i MERS “takođe nisu mutirali, kao što to radi grip”.A pošto se to ne dešava, u najboljem slučaju, na jesen ćemo isto imati slučajeve korone, ali neće biti pandemije – objasnio je parlamentarac.

On smatra da ni sada nije primetan pandemijski skok broja zaraženih koronom.Do jutros je u svetu registrovano oko 10,3 miliona slučajeva oboljenja, što je za prenošenje vazdušno-kapljičnim putem ništa. Samo u Rusiji se godišnje razboli od gripa u proseku 6-7 miliona osoba – objasnio je akademik.

Pri tome, on je ukazao da se zbog toga što 40 odsto zaraženih nema nikakvih simptoma, ali su nosioci i izvori bolesti, treba pažljivo odnositi prema ljudima starijeg uzrasta koji “ostaju u zoni rizika” i moraju da poštuju sve mere zaštite od korone.Oniščenko je pozvao zvanične organe da ljudima govore objektivne informacije i da ako postoje neki razlozi, ne plaše ljude.

(Espreso.rs/Republika)

Add Comment