MILA OBLIO HLADAN ZNOJ, U ŽESTOKOJ JE PANICI: Razlog nisu litije, nego nešto mnogo gore po Crnu Goru

Predlaže se rok dospeća do 25 godina, uključujući pet godina grejs perioda i polugodišnjih otplata ata.Crna Gora se ponovo zadužuje! Ovog puta kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 25 miliona evra. Reč je, kako se navodi u vladinoj informaciji, o dopunskom zajmu za finansiranje razvojne politike, koji će biti vezan za garanciju Svetske banke od 80 miliona evra na osnovu koje se Crna Gora nedavno zadužila za 250 miliona na 12 godina i sa kamatom od 3,63 odsto. Novac je tada uzet od Kredit Svis, Sosijete ženeral sa OTP grupom, ističe se u saopštenju Ministarstva finansija o polaznim osnovama za pregovore za ovaj zajam.

Iz Vlade podsećaju da je to zaduženje odobreno nakon što je Crna Gora zatražila od SB da joj obezbedi dopunsko finansiranje kako bi ispunila povećane zahteve za sredstva za program mera za suzbijanje krize uzrokovane pandemijom virusa korona.

  • Ministarstvo finansija je nastavilo razgovore sa SB o mogućnosti dodatnog finansiranja budžeta za tekuću i stvaranje fiskalne rezerve za narednu godinu. SB je omogućila Crnoj Gori dodatna sredstva od 25 miliona evra – navodi se u dokumentu resornog ministarstva u koji su mediji imali uvid.Iz vlade poručuju da je odobrenje aranžmana uslovljeno kako bi se ostvarili “snažni reformski procesi i stabilna politička situacija”.

Pandemija virusa korona bi mogla povećati stopu siromaštva u Crnoj Gori za procenjenih 1,5 do tri procenta, u zavisnosti od trajanja krize, ali većina novih siromašnih može ostati nezaštićena, ocenjeno je iz Svetske banke.Oko 9.000 do 20.000 građana bi moglo upasti u siromaštvo zbog ekonomskog šoka – navodi SB.

(Espreso.rs / Novosti.rs)

Add Comment