PONOVO NAM PRETI UVOĐENJE MERA: Sve će se znati od ponedeljka, a ovo će biti ZNAK ZA UZBUNU!

Sve glasnije i sve češće su priče o tome da bi u Srbiji mogle da budu vraćene neke restriktivne epidemiološke mere.Iako je vandredno stanje ukinuto, korona je i dalje tu, a mnogi građani se ponašaju kao da je epidemija iza nas. Ipak, sve će biti jasnije od ponedeljka kada naročito treba obratiti pažnju na procenat novozaraženih.

Stručnjaci ističu da je sada, možda i više nego ranije, važno da primenjujemo sve preporučene mere zaštite. Takođe dodaju da će, ukoliko bude bilo potrebe, doći i do vraćanja ili čak uvođenja nekih novih restriktivnih mera. A sve zavisi od broja novozaraženih.

Premda je poslednjih dana zabeležen pad broja novoobolelih od korona virusa, te su se možda mnogi i opustili, juče je ipak došlo do blagog skoka, i to najviše na jugu zemlje.

Razloga za opštanje još uvek nema, a sve će biti mnogo jasnije od ponedeljka. Naime, tada će biti jasno da li je popuštanje mera za Đruđevdan, kada su kontakti bili izraženiji, uticalo na širenje virusa i i u kojoj meri. Osim toga, prošle nedelje imali smo i proteste ispred Skupštine Srbije, za koje stručnjaci takođe kažu da može da doprinese pogoršanju brojki.

Iako virus korona polako jenjava u našoj zemlji, sporadična žarišta u manjim sredinama i dalje se poljavljuju. I dok je Leskovac trenutno najveće žarište u Srbiji, nove slučajeve virusa takođe beleže Vlasotince i Tutin.

  • Ako bi se taj procenta novozaraženih podiglo na preko dva odsto, ili i tri odsto, onda bi to postalo nužno. Mi ne smemo dozvoliti da ponovo krene porast – ističe Predrag Kon.

U tom slučaju, jedna od prvih mera o kojoj se razmišlja, jeste obavezno nošenje maski, a za njeno kršenje, građani bi morali da izdvoje i do 20.000 dinara. Kako je epidemiolog dr Zoran Radovanović objasnio, “svima onima koji nemaju masku komunalna policija će pisati kazne i za njih će biti nadležan sudija za prekršaje”.

Maske bi, ukoliko se ova mera uvede, morale da se nose i u kafićima, tržnim centrima, poštama, bankama, prodavnicama, gradskom prevozu, kao i na velikim skupovima koji se organizuju napolju. Prema rečima stručnjaka uopšte nije nerealna mogućnost donošenje ove mere.

  • Velike su šanse da se ova mera usvoji, jer su se građani mnogo opustili nakon ukidanja vanrednog stanja i dosta njih ne poštuje mere. Ljudi se okupljaju, ne poštuju distancu, ne nose zaštitnu opremu. A to nas sve vodi ka većem broju obolelih i riziku da se delovanje virusa pojača – dodao je dr Radovanović.
  • Ono što mene zabrinjava je ono što ne može u potpunosti da se kontroliše. Oslonili smo se na distancu, nismo uveli obavezne maske jer nema naučnog osnova za to u spoljnom prostoru. Možda je, ipak, neophodno da imamo obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru – rekao je gostujući na TV Prva dr Predrag Kon.

Čak je uvek optimistčni prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog iz Univerzitetske dečje bolnice Tiršova rekao kako su se “svi mnogo opustili i ne poštuju mere zaštite iako su pre samo nedelju dana bili prestravljeni”.

Kurir.rs

Add Comment