Penzionerima pare počele da ležu na račun, a 21. maja i ova grupa građana dobija novac

Penzionerima će novac biti uplaćen na račune na koje dobijaju i penziju.Uplata jednokratne novčane pomoći od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, počela je danas, tako da će već sutra biti na računima oko 950.000 primalaca penzija u Srbiji. Oni će tim novcem od sutra moći i da raspolažu.

Naime, za pomoć od 100 evra, koja je predviđena za sve punoletne građane Srbije, koji imaju prebivalište u našoj zemlji, penzioneri i građani koji primaju socijalnu pomoć nisu morali da se prijavljuju posebno, već će im novac biti isplaćivan po automatizmu.

Penzionerima će novac biti uplaćen na račune na koje dobijaju i penziju, tako da će od sutra moći novcem da raspolažu onako kako žele.Onima koji penziju primaju na kućnu adresu, ova pomoć neće stići na taj način, već im je automatski otvoren namenski račun u Banci Poštanska štedionica, bez ikakvih troškova. Novac od sutra mogu da podignu u najbližoj pošti ili ekspozituri te banke, potvrđeno je za “Blic Biznis” u Ministarstvu finansija.

Pored penzionera, i korisnici socijalne pomoći automatski dobijaju ovu pomoć. Oni će pomoć primiti putem Poštanske štedionice i ta isplata je, kako je najavljeno, predviđena za četvrtak 21. maj.

Namenski računi biće ugašeni nakon podizanja novca.Pomoć od 100 evra će na račune biti uplaćen u dinarskoj protivvrednosti. Ukoliko neko ne želi novac, a bude mu isplaćen po automatizmu, ta sredstva može, kako je rečeno u Ministarstvu finansija, uplatiti u humanitarne svrhe.Za sve ostale punoletne građane, prijave za novčanu pomoć koju država daje za ublažavanje posledica pandemije, trajaće do 5. juna, a kako je najavljeno, isplata bi trebalo da počne 1. juna.

Prijavljivanje i onlajn i telefonom, je vrlo jednostavno i traje manje od minuta, a građani prilikom prijave ostavljaju svoj jedinstveni matični broj (JMBG), broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun, na koji će im biti uplaćeno 100 evra.

Šalter, Foto: Alo!/Rajko Ristić
Ukoliko državljanin nema tekući račun, potrebno je da se pri podnošenju prijave izjasni u kojoj banci želi da mu se otvori jednokratni namenski račun – ili da tu banku izabere sa spiska prilikom onlajn prijave, nakon čega će račun automatski biti otvoren, bez ikakvih troškova. Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.

Jedno od važnih pitanja je i da li sredstva sa namenskog računa moraju da se podignu u gotovini na šalteru banke ili mogu direktno da se preusmere na neka plaćanja.

“Sredstva sa namenskog računa se podižu u gotovini. Nakon što sredstva budu podignuta, namenski račun, koji je otvoren samo u tu svrhu, biće ugašen. Ipak, državljanin nije ograničen, te može da u ugovornom odnosu sa bankom definiše i dodatne usluge koje bi koristio kod konkretne banke, a koje bi se odnosile na navedena sredstva”, navodi se u zvaničnom objašnjenju.

Nakon pezionera, 100 evra će biti uplaćeno na račune primalaca socijalne pomoći, a zatim i na račune građana koji su se prijavili onlajn ili preko kol centra.

Država će, prema najavama do 15. ili 20. juna potpuno završiti isplatu svima koji su izrazili želju da dobiju tih 100 evra. Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se isplata vršiti sukcesivno na svakih pet dana, a država je za ovu meru predvidela oko 60 milijardi dinara.

Add Comment