OGLASILA I I DOKTORKA KISIĆ: Svi pod hitno moramo početi da radimo ovo!

Kisić je u izjavi Tanjugu rekla da i do 31. maja neće biti klasičnog oblika nastave.Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da, iako prestaje vanredno stanje i život počinje da se vraća u normalne tokove, Krizni štab je dao preporuke Vladi Srbije da pojedine zabrane ostanu na snazi, a među njima su da bioskopi i pozorišta ostanu zatvorena do 31. maja i da se sportski događaji sa publikom do tada ne održavaju.

Kisić je u izjavi Tanjugu rekla da i do 31. maja neće biti klasičnog oblika nastave u školama i visokoškolskim ustanovama, ali da će od 1. juna vrata fakulteta biti otvorena za studente koji polažu ispite ili završavaju pojedine laboratorijske vežbe.

  • Kada je u pitanju naša najstarija populacija, koja se savesno i odgovorno ponašla u prethodnom periodu, što je direktno doprinelo smanjenju broja obolelih kod te grupe građana, bitno je naglasiti da su tu najsnažnije preporuke za dalje pridržavanje svih mera prevencije, koji uključuju fizičko distanciranje i nošenje maski u zatvorenom prostoru, rekla je Kisić.

Ističe da se ukidanjem vanrednog stanja ukida i zabrana kretanja za starije od 65 godina, ali da će svako od njih individualno procenjivati rizik.Kisić Tepavčević navodi da će Krizni štab predložiti i da se za starije od 65 godina odrede dva termina nedeljno za kupovinu, najverovatnije u jutarnjim satima, ali da će, svakako, do prodavnice moći u bilo koje doba dana.

Kada je reč o pravilima ponašanja u zatvorenim prostorima, podseća Kisić, propisana su za sve objekte pojedinačno – teretane, restorane i kafiće, frizerske i kozmetičke salone.

Govoreći o okupljanju na otvorenom prostoru, ona navodi da će na otvorenom prostoru maksimalno biti dozvoljeno 20 ljudi, a da će Krizni štab, u zavisnosti od epidemiološke situacije, taj broj smanjivati ili uvećavati.Prema njenim rečima, svi epidemiološki indikatori u prethodnom periodu su pokazali da je došlo do slabljenja virusa u populaciji, među kojima su, navodi, kontinuirani pad broja pozitivnih na virus korona, sve manja učestalost težih formi bolesti, sve više asimptomatskih oblika bolesti i produženje inkubacionog perioda.

Svi ovi pokazatelji se kontinuirano održavaju prethodnih dana i nedelja, tako da su se stekli uslovi za ukidanje vanrednog stanja. Međutim, napominjemo da je ovaj virus i dalje prisutan u našoj populaciji, i bez obzira što je njegova aktivnost oslabila, trebalo bi i dalje da se pridržavamo svih mera prevencije kako bi smanjili verovatnoću zaražavanja i daljeg prenošenja, zaključila je Kisić Tepavčević.

(Espreso.rs/Agencija)

Add Comment