ŠOK OTKRIĆE SA ANTARTIKA SLEDILO SVET! Godinama se verovalo da ovo ne postoji!

Radilo se o žabi dugačkoj oko četiri centimetra – usko povezanoj s pet vrsta žaba koje vuku poreklo iz Čilea. Te žabe dobijaju ime po obliku glave. Kad je paleontolog Tomas Murs zavirio u mikroskop dok je sortirao sitne fosile stare 40 miliona godina, pronađene na ostrvu Sejmur u blizini vrha Antarktika, naišao je na nešto neobično – kosti kuka i lobanje žaba.

Radilo se o žabi dugačkoj oko četiri centimetra – usko povezanoj s pet vrsta žaba koje vuku poreklo iz Čilea. Te žabe dobijaju ime po obliku glave.

  • Bilo je to potpuno neočekivano otkriće pod mikroskopom. Prvo sam pronašao kost kuka i shvatio sam da sam pronašao prvu antarktičku žabu, prvog antarktičkog vodozemca od pre više od 200 miliona godina – rekao je Murs, naučnik švedskog Prirodnjačkog muzeja i vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu “Sajentifik riports”.

Otkriće ilustruje kako je Antarktik šest miliona godina pre nego što je postao opustošena i ledena pustinja, bio prekriven šumama, rekama i barama koje su krojile život.

  • To nam govori da se globalnim klimatskim promenama mogu izbrisati čitavi ekosistemi – rekao je Murs.

Klima Antarktika u to je vreme podsećala na Valdivijsku prašumu u Čileu, vrlo vlažnu s temperaturama tokom najtoplijih meseci u proseku oko 14 stepeni Celzijusa.

  • Žabe su živele na svim kontinentima izuzev Antarktika, a sada znamo da su živele na svih sedam, pre nego što se jedan od njih zaledio – dodao je Murs.

(Espreso.rs/Mediji)

Add Comment