NA DNU OKEANA ZABELEŽENA GROZNA POJAVA: Ovo nije viđeno u istoriji, ekolozi u ŠOKU!

Stručnjaci su rekli da su “šokirani” obimom mikroplastike pronađene na morskome dnu.Količina mikroplastike na morskom dnu najviša je u istoriji te 1,9 miliona komadića plastike zna prekrivati samo jedan kvadratni metar.Stručnjaci su rekli da su “šokrani” obimom mikroplastike pronađene na morskome dnu.

Plutajuća plastika čini manje od 1% od 10 miliona tona plastike koja svake godine uđe u svetske okeane, navodi se u istraživanju koje je predvodio Univerzitet Mančester u Velikoj Britaniji. Naučnici su smatrali da se preostalih 99% akumulira duboko u okeanu, ali do sada nije bilo jasno gde je tačno ostatak plastike završio.

Morske struje prenose mikroplastiku

Prema studiji koja je danas objavljena u časopisu Science, duboke morske struje deluju kao transportne trake, prenoseći sitne plastične fragmente i vlakna preko morskog dna. Zahvaljujući tim strujama, mikroplastika se gomila u ogromnim grupama koje su stručnjaci iz Velike Britanije, Nemačke i Francuske nazvali “žarištima mikroplastike”.

Ekolog Ian Kane kazao je kako je bio šokiran s količinom mikroplastike na morskome dnu. Rekao je za CNN je da su boce, vrećice i slamke koje često vidimo kako plutaju na površini mora samo “vrh sante leda”.

Mikroplastiku mogu u sebe uneti razni mikroorganizmi čime se ona prenosi dalje kroz hranidbeni lanac. Studija, kažu autori, pokazuje prvu izravnu vezu između koncentracija mikroplastike na dnu mora i struje, za koju se naučnici nadaju da će im omogućiti predviđanje stvaranja žarišta i istraživanje njihovog uticaja na morski život.

(Espreso.rs/Index.hr)

Add Comment