SHVATIO JE DA ONA NIJE ŽENA NJEGOVOG ŽIVOTA I HOĆE DA SE VRATI IZ MOSKVE U BEOGRAD! Lazanski ŠOKIRAO gledaoce!

Ambasador Srbije u Moskvi, Miroslav Lazanski, otkrio je u direktnom uključenju u Jutarnji program TV Pink kakvo je trenutno stanje sa koronavirusom u Rusiji, ali i dirljivu sudbinu jednog Srbina koji u toj zemlji živi nekoliko meseci…

  • Što se tiče Vojske Rusije, tačna je informacija Ministarstva odbrane Rusije da je kovidom 19 zaraženo 900 pripadnika ruskih oružanih snaga, od toga je navodno 4 teža slučaja, 1 na respiratoru. To nije nimalo čudno, s obzirom na broj ruskih oružanih snaga koji iznosi preko milion ljudi. Bilo je očekivano – kaže Lazanski i dodaje:
  • Rusija preduzima sve mere, dnevno se proizvede 8 miliona maski, oko 700.000 pripadnika medicinskih službi angažovano je u prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, proširuju je brojni kapaciteti. Za sada je, po ocenama ruskih stručnjaka, za očekivati i da će vrh pandemije biti krajem aprila i početkom maja.

Srpski ambsador ističe da je to trend ne samo u Rusiji već širom sveta.

  • Ti potencijalni oboleli koji nemaju nikakve simptome. Što se tiče mere relaksacije, ne očekuju se do kraja majskih praznika, a po svemu sudeći, danas će biti saopšteno da će se te mere na neki način produžiti i posle 9. maja, odnosno Dana Pobede. Ovaj virus je u Rusiju stigao kasnije nego u zemlje zapadne Evrope i kasnije nego u Srbiju, pa je logično da se mere restrikcije duže zadrže.

Lazanski navodi da za uvođenje novih mera nema nikakvih saopštenja, ali da su kazne za prekršioce drakonske.

  • Za udaljavanje više od 200 metara od mesta prebivališta od 100.000 do 150.000 rubalja. Policijski čas zvanično ne postoji, ali postoji striktna kontrola kretanja ljudi. Ima policijskih patrola na ulicama. Tri, četiri prstena oko Moskve, kružni prsteni se kontrolišu, ko ulazi, ko izlazi iz grada. Nema nekih strogih ograničenja. Svi objekti u kojima je pronađen virus korona, oni su svi pod blokadom. Ne osećate to na ulici. Uvedene su posebne elektronske karte za ulazak u taksi, u metro. Mi koji radimo u Ambasadi vrlo malo se krećemo, te nismo ni osetili te mere. Diplomate mogu da se kreću – rekao je Lazanski.

Rečeno je da će u Rusiji krenuti klinička ispitivanja za dva prototipa vakcine protiv kovida-19. Lazanski je odgovorio da li su te informacije dostupne javnosti i o čemu se radi.

  • Nisu baš dostupne. Postoji neki tekst u novinama o tome Instituta za okončanje virusa u Sibiru da su već pristupili testovima na ljudima, ali mi nemamo nikakve zvanične informacije, tako da ne treba oko toga žuriti. U Rusiji niko nije još dao zvanično saopštenje da je vakcina pronađena ili da je lek posebno efikasan u lečenju korona virusa.

Postoji informacija da je u Rusiji, tačnije u Moskvi, otvoren restoran sa nazivom srpskog grada, Subotica, a druga zanimljivost je da je srpski državljanin tražio posle boravka od 6-7 meseci u Moskvi da se vrati u Rusiju jer je shvatio da žena sa kojom je bio u braku nije “žena njegovog života”.

  • Za ovaj restoran sam i ja čuo. Oni navodno rade za, ako se skupi grupa više od 20 ljudi i vrše dostavu hrane. Kada je u pitanju ta disciplina zavisi od mentalnog sklopa nacije. U Rusiji ne postoji ta vrsta običaja prijavljivanja onih koji krše propisane norme. Što se tiče naših restorana, nema ih mnogo, a nekada ih je poprilično bilo u Moskvi. Kolega koji je prolazio pored ovog srpskog restorana, video je plakat da rade. E sada, u kojim uslovima rade, to nisam siguran – rekao je ambasador.
  • Taj slučaj mladića koji se zaljubio u devojku i onda nakon 6 meseci je shvatio da ona nije žena njegovog života i sada hoće da se vrati u Srbiju. Nije ostao bez posla, nije oboleo, nije nikakva druga situacija osim da je čovek zaključio da je to nije idealna devojka za njega i rešio da se vrati kući – objasnio je Lazanski.

Koliko se naših državljana vratilo u Beograd i ima li zaraženih

  • Ima srpskih državljana koji su zaraženi virusom. Njih su ruske vlasti stavili u karantin. Niko ko ima visoku temperaturu ne može da se ukrca na avion za Beograd. Strogo se vodi računa o tome. Ambasada je u kontaktu sa tim ljudima i vodimo računa o njima – rekao je za kraj ambasador Srbije u Rusiji.

Add Comment