DR SRĐU JANKOVIĆA SU PITALI DA LI ĆEMO IKADA VIŠE ŽIVETI NORMALNO: Slušajte samo odgovor!

Dodao je i da ta terapija nije jedini ili glavni lek i da ima dopunsku ulogu.Imunolog Srđa Janković je u gostovanju u Beogradskoj hronici na RTS-u pre nekoliko dana govorio o novim merama izolacije, ali i o tome kako će izgledati život nakon pandemije.

Srđa Janković je istakao da će se odluka o terminu za šetnju starijih osoba doneti, ali će se voditi računa da se ne ugroze protivepidemijske mere i životi.Na pitanje da li šetnja može da bude opasna za penzionere, Janković je naglasio da nema opasnosti ako se sve uradi na pravilan način.

  • Niko ne bi doneo odluku koja je opasna za ljude koje štitimo već mesec dana – istakao je, dodavši i da je “ključno da penzioneri izađu sami, bez kontakata jer se tako prenosi zaraza”.

Srđa Janković je rekao da se sada ne može govoriti kada će početi popuštanje i da to zavisi od epidemiološke situacije.

Kako je dodao, kako tok epidemije bude povoljniji, tako će biti moguća određena popuštanja, ali to će biti izvedeno tako da ne ugrozi celinu borbe i nečiji život ili zdravlje.

Lečenje krvnom plazmom

Na pitanje o lečenju krvnom plazmom, Janković je naveo da ne postoji ničija obaveza da donira krv i da je to na dobrovoljnoj bazi. Ipak ističe da je velika većina ljudi zainteresovana za doniranje i da to neće biti problem.

Objašnjava da tim stručnjaka radi na protokolima i da detalji nisu još definisani. Navodi da je suština da se terapija dâ onim pacijentima kojima najviše može da pomogne, a to znači onima koji imaju rizik da razviju tešku kliničku sliku, a nisu razvili antitela.

Dodao je i da ta terapija nije jedini ili glavni lek i da ima dopunsku ulogu.

Janković je istakao da je suština da se mere sprovode zajedno sa građanima koji moraju mere da pretoče u dela. Napominje da se svaka mera kroji prema onome što se dešava na terenu i da nije lako prognozirati kada će sve biti gotovo.

Upitan da li ćemo više ikada živeti normalno, Janković je rekao. “Da. Ali možda će se naš pojam šta je normalno malkice izmeniti.”

(Espreso.rs/zena.blic.rs)

Add Comment