OVOG LETA NAM STIŽE PRAVI PAKAO, VEĆI OD KORONE: Naučnici su upravo objavili STRAŠNU VEST!

Ovo se već dešava.Velika suša, jednaka najgorima koje su pogodile SAD u istoriji, već je počela, tvrde naučnici. Oni tvrde da je ovo prirodni fenomen koji je počeo u 2000. godini i još uvek traje. Klimatske promene, međutim, imaju veliki uticaj na porast temperatura na globalnom nivou, što čini sušu mnogo ozbiljnijom.

Neki istraživači su malo oprezniji, i tvrde da još treba sačekati pa da se kaže da smo ušli u mega-sušu.

Prema istraživačima koji su ovo ispitivali, mega-suša u Severnoj Americi je događaj koji traje decenija, i već se desio 4 puta u poslednjih 1.200 godina.Jedna se desila krajem 9. veka, druga oko 1150, treća oko 1200. godine, a četvrta krajem 16. veka.

Naučnici su ovo zaključili na osnovu izučavanja ostataka stabala drveća iz ovih perioda, kao i na osnovu izučavanja sedimenata u jezerima. Ali klimatske promene su učinile ovu sušu gorom nego ikada: od 2000. godine, temperatura je na severnoj hemisferi porasla za čak 1,2 stepena Celzijusa, a sve više vlage iz tla odlazi u vazduh.

Poznato je i da su se najznačajniji rezervoari vode na kontinentu, kao što su jezero Pauel i jezero Mid smanjili dramatično, a očekuje se nenormalan porast broja požara na severnoj hemisferi.

  • Sad ima 10 puta više požara nego što je bilo u poslednjih 40 godina – rekli su istraživači.

(Espreso.rs/BBC)

Add Comment