Danas odlučeno ako SPADATE u ovu grupu DOBIĆETE 30.000 dinara!

Gradski sekretar za kulturu Beograda Ivan Karl, kao i Ministarstvo kulture zajedničkim snagama našli rešenje velikog problema.Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl kaže za Kurir da je u Beogradu napravljen spisak svih honorarnih saradnika angažovanih u ustanovama kulture i da će oni biti isplaćeni u toku vanrednog stanja. – Sve koleginice i kolege tog statusa će biti plaćeni u skladu s našim mogućnostima i taj iznos neće biti manji od 30.000 dinara mesečno – kaže Karl.

Ministarstvo kulture predložilo je Vladi slično rešenje, da se samostalnim umetnicima iz drugih gradova u naredna tri meseca isplaćuje pomoć u iznosu od 30.000 mesečno, što znači da mnoge porodice neće ostati bez primanja.

U Beogradu su zbog vanrednog stanja već su otkazani Belef, Dani Beograda i Takmičenje muzičke omladine, a Karl se nada da to neće biti slučaj s Bitefom, Bemusom i Oktobarskim salonom.

  • Nadam se da ne, ali treba imati u vidu da su sve navedene manifestacije međunarodnog karaktera i podrazumeva se da je za njihovo održavanje u punom kapacitetu potrebna i normalizacija stanja, otvaranje granica i nesmetani protok ljudi u Evropi i ostatku sveta. Obavio sam razgovore sa umetničkim direktorima i predsednicima odbora Bitefa, Bemusa i Oktobarskog salona i sugerisao da se programi selektuju i pripreme pod radnim geslom „Kontinuitet i kvalitet“. Dakle, cilj je da uradimo sve što možemo da i u slučaju određenih prepreka, ako neke predstave, koncerte, trupe i umetnike iz objektivnih razloga ne možemo da dovedemo u Beograd, festivali ove godine opstanu, čak i u svedenijem obliku – pojašnjava bivši filmski kritičar RTS.

Na kraju razgovora on očekuje da ćemo samo svi zajedno izaći kao pobednici.Verujem da će Srbija iz svega ovoga izaći jača. Naša država se odgovorno i ozbiljno ponaša u ovim teškim vremenima, a to je preduslov za sve ostalo što će doći kasnije. Kultura nije nestala i prestala, samo je privremeno promenila adresu i vratiće se tamo gde joj je mesto. U drugoj polovini leta naše ustanove počinju pripreme za jesenju sezonu, naravno, usled pauze koja obuhvata nekoliko meseci, moja preporuka će biti da se deo planiranih programa eventualno prelije u 2021. kako u periodu septembar-decembar ne bismo imali veliku gužvu u kojoj bi svi međusobno bili konkurencija. Treba postupati racionalno – zaključuje je Karl.

Add Comment