RUSKI STRUČNJACI DOŠLI DO NOVIH SAZNANJA: Bezbedno rastojanje nije 2 metra nego… Nakon ovoga će svi biti u panici

Briko naglašava da se na ovaj način virus može prenositi ne samo vazdušnim putem, već i putem kontakta.Koronavirus se može prenositi sa jednog čoveka na drugog na rastojanju od četiri metra, izjavio je ruski epidemiolog Nikolaj Briko za televiziju “Rusija 24”.

Prema rečima ruskog epidemiologa, novo istraživanje Centra za upozorenje i kontrolu bolesti SAD potvrđuje da se korona virus širi i na rastojanju od četiri metra.Virus može ostati u vazduhu od 30 minuta do 3 sata, a na površini predmeta – do nekoliko dana.

Briko naglašava da se na ovaj način virus može prenositi ne samo vazdušnim putem, već i putem kontakta.Stručnjak je posebno obratio pažnju na situaciju u Rusiji.

“Primetna je tendencija povećanja inteziteta epidemiološkog procesa. U skladu sa kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, nalazimo se, makar Moskva, negde u trećoj, a možda i u četvrtoj fazi razvoja epidemiološkog procesa, gde je teško pratiti vidljive izvore infekcije, vidljivi lanac širenja virusa”, naveo je on.

Briko je izrazio mišljenje da će efekat od preduzetih mera biti vidljiv za nedelju dana.Prema poslednjim informacijama, u Rusiji su koronom zaražene 21.102 osobe, od kojih je 1.700 ozdravilo.

(Espreso.rs/Mondo)

Add Comment