OVA MEDICINSKA SESTRA JE PRIMETILA NOVI SIMPTOM KORONAVIRUSA: Videla ga je na licima mnogih pacijenata!

Medicinska sestra koja je njegovala obolele u bolnici u Sijetlu kaže da su svi pacijenti zaraženi koronavirusom imali taj karakteristični simptom

Čelsi Irnest, medicinska sestra u Life Care Centeru u Kirklandu, epicentru epidemije u Vašingtonu izjavila je za CNN da su crvene oči bile jedinstveni i najvažniji simptom da neko od stanovnika ima Covid-19, bolest uzrokovanu novim koronavirusom.

Medicinska sestra koja je njegovala obolele u bolnici u Sijetlu kaže da su svi pacijenti zaraženi koronavirusom imali taj karakteristični simptom – crvene oči.

  • Svedočila sam tome da je taj simptom prisutan kod svih pacijenata s Covidom-19. Njihove su oči izgledale….kao kod nekoga ko ima alergijsku reakciju. Njihove beloočnice nisu bile crvene, nego je to bilo kao da su im crveni kapci oko očiju – rekla je Čelsi.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na listi simptoma koju je objavio ne navodi crvene oči kao simptom, niti bilo što povezano s očima. Navode se simptomi kao što su groznica ili blago povišena temperatura, kašalj i kratkoća daha, dok su pritisak u prsima i plavkaste usnice navedeni kao alarmantni simptomi kod kojih je potrebna hitna medicinska intervencija.

No, Američka Akademija oftalmologije je poslala upozorenje povezano s izveštajima koji upućuju na to da koronavirus može uzrokovati konjuktivitis, upalu opne koja prati očni kapak. Društvo je stoga preporučilo kolegama da se zaštite kada pregledavaju pacijente s upalom očne spojnice, a usput imaju temperaturu i respiratorne probleme. Pritom se oftalmolozi pozivaju na dve kineske studije provedene na pacijentima hospitaliziranim zbog koronavirusa. U prvoj je viralni konjuktivitis pronađen u proseku na svakome tridesetom pacijentu, a u drugoj na svakome dvanaestom.

Uprkos tome, ovaj simptom, kažu stručnjaci, ne mora značiti da ste zaraženi koronavirusom, posredi može biti prehlada, grip ili alergija.


Prema izjavama Čelsi Irnest, pacijenti u Life Care Centeru čestu nisu imali nikakvih drugih simptoma osim crvenih očiju.

  • Imali smo pacijente koji nisu imali nikakvih simptoma ni tegoba, osim crvenih očiju. Čak me i jedan medicinski tehničar iz kola hitne pomoći pitao ‘Čini li se to meni ili oni svi imaju crvene oči?’. Odgovorila sam mu da dobro vidi – ispričala je za CNN Čelsi.

Life Care Center, koji je smešten izvan Sijetla, je među najteže pogođenim virusom još otkad je u februaru zabeležen prvi slučaj. Do prošlog utorka tamo je bilo zaraženo najmanje 129 pacijenata, posetitelja i članova osoblja, prema podacima CDC-a, a najmanje 35 osoba je umrlo.

(Espreso.rs/Ordinacija.hr)

Loading...

Add Comment