ASEPSOL NIJE DOBRA IDEJA: Saveti dr Belojevića MENJAJU SVE, ovo SIGURNO NISTE ZNALI!

Prof. dr Goran Belojević, specijalista higijene, dao je mnoštvo novih, i što je najbitnije korisnih saveta

Građanima je danas teško da u moru saveta i preporuka koje kruže Internetom, a u vezi sa širenjem pandemije koronairusa, pronađu one prave i korisne. Zato je preporuka broj jedan: slušati struku.

Prof. dr Goran Belojević, specijalista higijene, dao je mnoštvo novih, i što je najbitnije korisnih saveta gostujući u emisiji RTS Ordinacija.

Pored redovonog pranja ruku, kašljanja i kijanja u lakat, bacanja maramice odmah nakon korišćenja postoje još neke važne preporuke kako održavati higijenu tokom širenja koronavirusa u Srbiji.

Budući da je danas problem bilo gde pronaći zaštitnu masku, prof. dr Goran Belojević kaže da masku može da zameni obična platnena bela krpa koja može zatim da se iskuva. Nakon celodnevnog nošenja krpe preko usta i nosa, svako veče krpu treba otkuvati. A s obirom da problem maski nije jedini i da je slično i sa alkoholnim dezinfekcionim srestvima, profesor ističe da je prvo i osnovno ipak pranje ruku sapunom, bilo tečnim bilo čvrstim.

foto: Profimedia
„Preporuka je da se čvrst sapun drži na metalnoj rešetki kako bi bio suv, nikako ne sme biti vlažan i u nekakvoj posudi jer tu mogu da se razvijaju virusi. Tečni sapun treba da bude u kontejneru da nema kontakta spolja ruku sa sapunom“.

On dodaje da nije neophodno odmah nakon pranja ruku primenjivati alkohol i da je pogodan za one hitne situacije, kada ćete sipati malo alkohola u ruke i istrljati.

Ono što je važno je da Asepsol nije efikasan protiv virusa. Protiv virusa je efikasan 70% alkohol ili bilo koji hlorni preparat, a profesor preporučuje da to bude žavelska voda. On se može upotrebljavati i za ruke i za površine i za predmete.

Ipak oprezno sa cipelama jer hlor može da ošteti kožu – ističe prof. dr Goran Belojević i kaže da je kod dezinfekcije đonova najbolje sunđerom preći preko cipele i taj sunđer isprati vodom jer ste tako već veliku stvar učinili i da je bilo virusa u toj prašini brisanjem ih više neće biti. Hidrogen može, 0,5 %, ako ne znate kako da ga razblažite pitajte apotekara.

Rakija, soda bikarbona ili sirće nemaju veze sa dezinfekcijom, to ne može da zameni pomenuto za alkohol i natrijum hipohkorit i 0,5 % hidrogen – ističe prof. dr Goran Belojević i dodaje:

„Jako je važna tzv. sanitacija stvari, a to je da mobilni telefon i predmete koje redovno dodirujete prebrišete alkoholom kako biste smanjili broj virusa koji se na njima nalaze jer sa malim brojem virusa i bakterija naš organizam može sam da se izbori, ali sa velikim brojem može da dođe do bolesti“.

Kada je u pitanju sanitacija odeće, prof. naglašava da je bitno da na terasi istresete sako, kaput, majicu kako biste uklonili prašinu, a onda najbolje sredstvo za dezinfekciju je toplota, pa sada sve što može da se pegla peglajte! Pegla na paru od 100 stepeni pouzdano ubija viruse. Visoka temperatura je mnogo bolja za ubijanje virusa nego hemijske mere. I namirnice izlažite visokoj temperaturi.

foto: Profimedia
Ukoliko je cela porodica u jednoj kući, bake, deke, deca i unuci ističe da svi treba da nose maske i ona ne treba da se skida kada god ste u kontaktu s ljudima jer prenošenje virusa može da bude i asimptomatski. Svaki ukućanin treba da ima svoj tanjir, svoj pribor za jelo, svoj peškir.

,,U kući moramo da se ponašamo kao u hiruškoj sali!“, zaključuje profesor.

(Espreso.rs/RTS)

Loading...

Add Comment