OD DRŽAVE MOŽETE DOBITI DO 5.000 EVRA: Građani, proverite da li ste na ovom spisku!

Vlada Srbije je usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila sa hibridnim pogonom.

S obzirom na to da je saobraćaj prepoznat kao moćan izvor zagađenja, a posebno kada je reč o vozilima sa zastarelim evro-3 motorima koji kao pogonsko gorivo koriste dizel, doneta je ova konkretna mera u cilju rešavanja pitanja zagađenja vazduha, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, a prenosi Tanjug.

Državne subvencije za kupovinu novih električnih i hibridnih vozila, po danas donetoj Uredbi, kretaće se od 250 evra za električne mopede i lake tricikle do 5.000 evra za potpuno električna putnička vozila do devet sedišta i laka teretna vozila, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Uredbom o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem poseduju i elektromotor (hibridni pogon), neposredno se podstiče korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta, navodi Ministarstvo.

Uredba je deo sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, i doneta je u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine, naglašava se u saopštenju.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila prema Uredbi imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica osim onih koji su ostvarili pravo na subvencionisanu nabavku putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza, kao javnog prevoza.

Ukupna podsticajna sredstva opredeljena za subvencionisanje kupovine ove godine iznosiće do 120 miliona dinara.

Kako se navodi, sredstva za subvencionisanu kupovinu vozila dodeljuju se za kupovinu jednog vozila.

Za električne motocikle iznose 500 evra.

Za putnička vozila sa do devet mesta i laka teretna koja imaju takozvani “plug-in” hibridni pogon (kod kojih se baterije osim radom benzinskog/dizel motora mogu puniti i na strujnoj utičnici/elektropunjaču) kao i električna vozila sa produženom autonomijom kretanja (vozila koja pored elektromotora imaju i mali benzinski motor koji služi isključivo kao generator el. energije) subvencija je 3.500 evra.

Kupovina vozila sa “običnim” hibridnim pogonom (baterije se ne mogu puniti na strujnom priključku/elektropunjaču), koja imaju bar jedan električni motor u hibridnom sistemu, subvencioniše se sa 2.500 evra.

(Espreso.rs/B92)

Add Comment