LEKARI SAVETUJU ŠTA JESTI DA BI SE SMANJIO RIZIK OD ZARAZE KORONAVIRUSOM! Izbegavajte OVE namirnice!

Zdravom ishranom treba ojačati imunitet kako bi se zaštitio od koronavirusa. Zaražene osobe nikako ne bi smele da jedu tešku hranu, slatkiše i testa
Da biste ojačali imunitet i time se zaštitili od koronavirusa, treba da jedete sveže voće, beli luk i domaće supe, savetuju stručnjaci! Oni upozoravaju da zaražene osobe nikako ne bi smele da jedu tešku hranu, slatkiše i testa, jer od virusa namučen i oslabljen organizam ne može da svari te namirnice.

Limun, đumbir, gljive, pomorandža, kao i pileće i goveđe meso su superhrana za jačanje imuniteta i odlični u borbi protiv virusa, pa se moraju naći na našoj trpezi svakog dana. Sa druge strane, na šećer i belo brašno moramo da zaboravimo jer samo opterećuju organizam, a ne jačaju ga.

Šećer je opasan

Ako u krvi ima previše šećera, vitamin C će verovatno izgubiti ovu trku
Jovana Srejić, nutricionista

Vitamini i odmor

Nutricionistkinja Jovana Srejić savetuje da u narednom periodu izbegavamo sve što slabi naš imunitet, poput dugog boravka u zatvorenom prostoru, previše šećera, nedovoljno sna i tečnosti.

  • Potrebno je da spavamo barem sedam sati i da popijemo minimum osam časa vode. Da bi naš imunitet ojačao i uspeo da se odupre virusu, moramo smanjiti i unos ugljenih hidrata, pogotovu belog brašna i šećera. To je jako važno jer se vitamin C i šećer, prosto rečeno, takmiče da uđu u naše ćelije. Ako u krvi ima previše šećera, vitamin C će verovatno izgubiti ovu trku, a onda naš imuni sistem slabi i postaje ranjiviji – objašnjava ona.

Naša sagovornica savetuje da u borbi protiv koronavirusa isprobate poseban režim ishrane koji će vašem telu i organizmu ostaviti dovoljno vremena za oporavak.

  • Takođe, možete da probate da sve obroke unesete tokom osam sati, a da 16 sati ne konzumirate hranu. Naš organizam energiju troši ili na varenje hrane ili na popravljanje oštećenja. A ako ne mora da vari, imaće više vremena za oporavak! Ipak, ukoliko ne možete duži period bez hrane, rešenje je da unosite 50 odsto manje hrane nego uobičajeno – napominje Srejićeva i dodaje:
  • Jačanju našeg imuniteta najviše će doprineti cink i vitamini C i D, a njih možete pronaći u svežem voću i povrću, pogotovu limunu, pomorandži, belom luku, đumbiru i gljivama. Sve je to superhrana za jačanje imuniteta i borbu protiv virusa. Važno je i da jedete piletinu, losos i govedinu jer je to meso puno cinka – kaže ona.

Smanjiti slatkiše
Srejićeva upozorava da osobe koje se zaraze koronavirusom treba da izbegavaju jaku i masnu hranu zato što namučen i oslabljen organizam neće moći da je svari.

  • Inficirane osobe nikako ne smeju jesti slatkiše, testa niti začinjenu hranu poput gulaša, pasulja, pohovanog mesa i slično. Preporučuju se lagani obroci, pre svega supe od kostiju, u koje se obavezno dodaje kurkuma, beli i crni luk, koji su moćan borac protiv infekcije. Mlake limunade sa đumbirom, čajevi i sokovi od ceđenog povrća i voća su uvek dobar izbor. Takođe, treba izbegavati hleb, pa čak i dvopek, umesto mleka piti jogurt u malim količinama, a nikako ne konzumirati žumanca, već samo belanca – kaže Srejićeva.

Poznati infektolog dr Žarko Ranković napominje da je higijena najbitniji faktor zaštite i pre bolesti, ali i tokom izolacije.

  • Ruke treba prati često, i to toplom vodom i čvrstim sapunom, minimum 20 sekundi. Ako kijate ili kašljete u dlanove, i češće! Poželjno je izbegavati često dodirivanja usta, nosa i očiju, ljubljenje i grljenje jer se zaraza na taj način prenosi. Prilikom kijanja ili kašljanja treba to raditi u maramicu ili u podlakticu, kako ne bi došlo do širenja kapljičnim putem. Maramice koristite za jednokratnu upotrebu i odmah ih bacate – ističe dr Ranković i dodaje:
  • Svakodnevno luftirajte prostorije, izbegavajte velike skupove. U prevenciji je važno i pored sapuna koristiti i ostala sredstva za dezinfekciju koja u sebi sadrže alkohol, kao što su vlažne maramice, gelovi… Oni mogu da vam zamene sapun kad koristite gradski prevoz, lift, brojite novac, kad upotrebljavate pokretne stepenice u tržnom centru, dodirujete ulazna vrata. Takođe, ovim sredstvima je važno prebrisati sve delove i predmete koji se dodiruju.

Add Comment