SVETSKI STRUČNJAK IZNEO UPOZORENJE: Ovo je samo početak, KORONA ĆE TEK UZETI MAHA

Međunarodno priznat Epidemiolog predviđa da će korona virus ponovo početi da se širi, čim se radikalne mere masovnog karantina ukinu

Pandemija koronavirusa glavna je tema u celom svetu pa nije čudno da je i popularni američki voditelj podcasta Džo Rogan u utorak epizodu svoje emisije posvetio upravo njoj.

Kako prenosi Hrvtaski Index, voditelj je za tu potrebu pozvao je dr Majkla Osterholma, međunarodno priznatog eksperta za epidemiologiju i javno zdravstvo, profesora na Univerzitetu u Minesoti, bivšeg izaslanika ministarstva spoljnih poslova za zdravstvenu sigurnost i autora knjige Najsmrtonosniji neprijatelj: Naš rat protiv ubojitih mikroorganizama.

Tokom razgovora sa voditeljem Džoom Roganom, dr. Majkl Osterholm je svoje zanimanje opisao kao, “u nedostatku boljeg termina, medicinski detektiv”.

  • Proveo sam celu svoju karijeru prateći zarazne bolesti, pokušavajući ih zaustaviti, pokušavajući razumeti odakle dolaze tako da se ne dogode, ali najviše od svega, pokušavajući odgovoriti na situacije poput ove – dodao je.

Na pitanje koliko je epidemija koronavirusa, koju je Svetska zdravstvena organizacija juče proglasila pandemijom, zaista ozbiljna, Osterholm je odmah istaknuo aspekt koji se često previđa oko epidemije COVID-19:

  • Prvo, morate shvatiti njen tajming, u smislu da je ovo samo početak. Tako da, u smislu štete, boli, patnje, smrti koju je uzrokovala, ovo je zaista samo početak. Ovo će se razvijati još mesecima, a mislim da to ljudi još ne shvataju.

Iako je epidemija u Kini uveliko zaustavljena pa je tako u sredu zabeleženo samo 15 novih slučajeva u celoj Kini, osim Hong Konga, Osterholm predviđa da će se, čim se radikalne mere masovnog karantina ukinu, koronavirus i i tamo ponovno početi da se širi.

  • Ovo se zaista ponaša kao virus gripa, nešto što se vrlo lako prenosi vazduhom, sad imamo podatke da možete biti zarazni pre nego što se razbolite, a u nekim slučajevima i vrlo zarazni, dovoljno je da dišete – kaže Osterholm, ali upozorava da to ne znači da će broj smrti biti uporediv s gripom.
  • Verovatno najbolja procena koju zasad imamo, temeljena na ograničenim podacima, ta je da bi ovo moglo biti najmanje 10 do 15 puta gore od najgore sezonskog gripa – reako je ovaj stručnjak.

(Espreso.rs/Index)

Add Comment