3 GLAVNA SIMPTOMA KORONAVIRUSA: Javljaju se 2 dana posle kontakta sa ZARAŽENIM!

Prema pisanju stručnjaka postoje tri glavna simptoma zaraze novim koronavirusom

Prema dosadašnjim analizama slučajeva, infekcija COVID-19 u oko 80% slučajeva uzrokuje blagu bolest (bez pneumonije ili blagu upalu pluća) i većina obolelih se oporavlja, 14% ima težu bolest, a 6% ima teški oblik bolesti.

Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprečavanje infekcije. Ruke treba prati često i temeljno sapunom i vodom najmanje 20 sekundi.Kada sapun i voda nisu dostupni možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola.

Koji su simptomi koronavirusa?

Koronavirus je prema navodima grupa virusa, a simptomi trenutnog odstupaju od onih poznatih.Prema pisanju stručnjaka postoje tri glavna simptoma zaraze novim koronavirusom

  • visoka temperatura
  • kašalj
  • otežano disanje.

foto: Profimedia
Prema pisanju centra za prevenciju bolesti u Americi simptomi se javljaju 2 dana nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Ovaj se zaključak bazira na prethodnim događajima prema vremenu inkubacije MERS virusa (jednog tipa koronavirusa). Pojedinci će doživeti neprimetne simptome, dok kod drugih oni mogu biti puno ozbiljniji i uzrokovati smrt.

Kako su simptomi koronavirusa toliko slični gripu i prehladi, važno je ne brzati sa zaključcima. Ipak, ako ste doživeli ove simptome, Svetska zdravstvena organizacija savetuje da morate potražiti pomoć lekara.

Predložene su mere zaštite, a najvažnija je higijena ruku – perite često toplom vodom i sapunom. Ne kašljite u ruke, ne kašljite u druge, izbegavajte velika okupljanja i koristite gel za dezinfekciju ruku što češće.

(Espreso.rs/Ordinacija)

Add Comment