AKO VAM CURI NOS, TO NIJE KORONAVIRUS! Stručnjaci objašnjavaju: OVO JE GLAVNI SIMPTOM!

U Srbiji je potvrđeno još sedam slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je broj zaraženih porastao na 12, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja.
Stručnjaci koji rade na istraživanju koronavirusa tvrde da virus nije otporan na toplinu. Oni zato savetuju da za vreme epidemije pijemo više tople vode i češće boravimo na suncu.

  • Ukoliko vam curi nos, to nije koronavirus. Glavni simptomi korone su suv kašalj bez curenja iz nosa i upala pluća. Virus može živeti na vašim rukama samo pet do 10 minuta, ali za to vreme ne smete trljati oči ili pipati nos i usta. Takođe, kada zaraženi kine pred vama, proći će tri metra pre nego što čestica padne na zemlju, dok će virus na metalnoj površini živeti najmanje 12 sati. Zato, ako dođete u kontakt s bilo kojom metalnom površinom, temeljno operite ruke sapunom. I obično sredstvo za pranje veša ubija virus, a zimsku odeću koja ne zahteva svakodnevno pranje stavite na sunce – kažu stručnjaci.

Oni su objasnili i kako teče proces zaraze.

  • Prvo će se zaraziti grlo, a osećaj suvog grla trajaće tri do četiri dana. Tada će se virus stopiti u nosnoj sluzi, a zatim će preko dušnika ući u pluća, uzrokujući upalu. Ovaj proces traje pet do šest dana. S upalom pluća dolazi do visoke temperature i poteškoća sa disanjem. Važno je da odmah potražite lekarsku pomoć ako imate ovaj osećaj – objašnjavaju stručnjaci.

Add Comment