ISTORIJA NE PAMTI OVAKAV BEOGRAD Meteorolog Slobodan Sovilj otkriva šta nas očekuje do aprila!

Snega u Beogradu ni za grudvu – ovako bi u najkraćem mogla da se opiše ova zima.

U glavnom gradu i nižim predelima sneg je pao samo jednom i nije se zadržao.U RHMZ za RTS kažu da se, od kad se prate vremenske prilike, nije dogodila slična situacija. Beograđani su tokom ove zime sneg videli na svega nekoliko sati. Tog 28. decembra 2019. godine jedini put su se zabeleli krovovi u Beogradu, ali se sneg nije zadržao.


Dežurni meteorolog RHMZ Slobodan Sovilj rekao je za RTS da nikada do sada nije zabeležena zima poput ove. I na Vračaru je, kako kaže, uvek bilo bar centimetar-dva snega, a ove godine – ništa. Objašnjava da je uzrok tome uticaj toplijeg vazduha sa Mediterana.


“Cikloni stalno odlaze na sever i zapad Evrope. Kada dođu kod nas, uticaj dosta toplijeg vazduha sa Mediterana dovodi do naoblačenja praćenog kišom u nižem predelima”, ukazuje Sovilj.


Sovilj navodi da se do kraja februara i marta ne može očekivati sneg u nižim predelima.”Neće biti promena, Balkan je i dalje pod uticajem toplog vazduha sa Mediterana, cikloni odlaze u zapadnu i severnu Evropu, vrlo je mala verovatnaća za ozbiljnije padavine”, napominje meteorolog.

Inače, ovaj prvi februar mogao bi da bude najtopliji u istoriji prestonice.Sezonska prognoza vremena RHMZ pokazuje da će temperature u martu biti iznad višgodišnjeg proseka, sa prosečnom temperaturom oko 14 stepeni

Loading...

Add Comment