DŽABA PASOŠ, AKO NEMATE OVAJ PAPIR NEĆETE VIŠE MOĆI PREKO GRANICE: Stigla naredba od EU, SVI OVO MORAJU DA ZNAJU!

Na snazi je Uredba Evropske unije o zaštiti od biljnih štetočina kojom je propisano da je za unos živih biljaka na teritoriju EU neophodan fitosanitarni sertifikat.

Mađarska carinska služba upozorila je putnike da će od danas na granici kontrolisati unos biljaka – povrća i voća, cveća, sadnog i semenskog materijala u Mađarsku.

To praktično znači da putnici koji ulaze na teritoriju Unije neće moći da unesu jabuke, šljive, trešnje, paradajz, krompir, luk i drugo voće i povrće, ukoliko nemaju fitosanitarni sertifikat. Na listi izuzetog voća koje se i dalje smije unijeti u Evropsku uniju su banane, ananas, kokos, durijan i urme.

Sušeno, konzervirano i prerađeno voće i povrće može se doneti u EU. Kako je saopšteno iz Mađarske Nacionalne agencije za bezbednost hrane, ovi propisi treba da zaštite poljoprivredu zemalja EU od biljnih štetočina. Ova mera odnosi se na građane koji iz trećih zemalja putuju u EU, a ne na naše izvoznike koji su i do sada imali obavezu da obezbede fitosanitarni sertifikat prilikom izvoza voća i povrća u zemlje Evropske unije.

(Espreso.rs)

Loading...

Add Comment