VUČIĆ DOBIO NEPRISTOJNU PONUDU IZ MOSKVE Odbio je bez razmišljanja

Jevgenij Primakov, poslanik ruske Dume, nudio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da napravi tehničku vladu sa liderima Saveza za Srbiju Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem.


Kako se Primakov pored politike bavi i novinarstvom, on je na proleće stupio u kontakt s kabinetom predsednika Vučića i tražio da s njim uradi intervju koji bi bio emitovan na državnoj televiziji “Rusija 24”. On tada nije pominjao da nosi i političku poruku.

  • Primakov je doputovao u Srbiju 26. marta kako bi uradio intervju. Međutim, nakon što su završili s tim delom, razgovor je krenuo u potpuno neplaniranom i nenajavljenom pravcu. Primakov je ponudio vašem predsedniku da napravi tehničku vladu sa Đilasom i Obradovićem – navodi izvor Blica iz diplomatskih krugova u Moskvi.

Dok je pokušao da objasni da je prelazna, tehnička vlada najbolje rešenje da se prevaziđa politička kriza koja je postojala u tom trenutku, Vučić ga je prekinuo, poručio mu da je ponuda nepristojna i da nemaju o čemu više da razgovaraju, a zatim je rekao saradnicima da isprate gosta.

Vladimir Putin
Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP
Budući da je njegov predlog predsednik Srbije glatko odbio, Primakov sada, neposredno pred Vučićev dolazak u Soči na razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, na svojoj televiziji pojačava pritisak i kampanju protiv Srbije.

U emisiji koju vodi, Primakov se bavio špijunskim aferama u Srbiji, izvozom oružja i uticajem koji Rusija ima kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Govoreći o snimku na kojem ruski špijun plaća srpskog oficira, Primakov se ne bavi suštinom, već mu je najzanimljiviji trenutak kada je snimak obelodanjen i postavlja pitanje “Zašto baš sada”. On se bavi IPAP+ ugovorom koji je Srbija potpisala s NATO, a iako su naši zvaničnici objasnili da se oni ne tiču člansta u Alijansi, podseća da je EU zatvorila vrata bilo kakvoj ideji o proširenju. Primakov ide toliko daleko da insinuira da je Vučić završio u bolnici kako ne bi morao da govori o pomenutom ugovoru.

  • Predsednik Vučić je završio u bolnici, pokušavši da skine tako sa sebe deo odgovornosti za potpisan ugovor. A odmah nakon toga pojavio se i pomenuti snimak o tome kako je neko tamo nekome nešto predao. Veoma zanimljiva slučajnost – zaključio je Primakov.

Razlog za pojačan pritisak na predsednika Srbije može da leži u činjenici da je Rusiji kao oslonac u ovom regionu preostala samo Srbija, nakon što je Predsedništvo BiH prošle nedelje postigli sporazum o uspostavljanju vlasti i nastavku saradnje s NATO. Zato poznavaoci prilika najavljuju da bi Moskva mogla sve više da insistira na jačanju rusko-srpskih veza. Istovremeno, Zapad, svestan namera zvanične Moskve, pojačavaće pritisak s druge strane.

Vučić:

Svako ko bi mi to ponudio bio bi odbijen Na pitanje da li je tačno da mu je Jevgenij Primakov nudio prelaznu vladu, Vučić je odgovorio da bi svako ko bi mu to ponudio bio grubo odbijen. On je potvrdio da je Primakov bio kod njega: – Jeste, postoji službena beleška o tome, nismo bili sami, ali svako ko bi mi ponudio vladu na godinu ili ne znam koliko sa onima koji su pokrali Srbiju, poput Đilasa, Mlađe Đorđevića, Obradovića ili Jeremića, bio bi odbijen – rekao je Vučić.

I Obradović o tehničkoj vladi

Zanimljivo je da samo nekoliko meseci nakon što je Jevgenij Primakov nudio Vučiću prelaznu vladu sa liderima Saveza za Srbiju, sa idejom tehničke vlade izašao je i sam Boško Obradović. – Bez prelazne, tehničke vlade nema garancija da će ova vlast bilo šta promeniti kada su u pitanju sloboda medija i sloboda izbora, tako da jedini odgovor opozicije, ako nema ove vlade, ostaje bojkot izbora na proleće iduće godine, izjavio je u avgustu Obradović.

Add Comment