IMATE ROK SVEGA DESETAK DANA! Vozači, ovaj propis se odnosi na sve! Ako vas uhvate kazna ide do 20.000 dinara!

Fizičkim licima zaprećeno je kaznom od 6.000 do 20.000 dinara,


Iako poslednjih dana svi pričaju o novim merama koje će uključivati zabranu uvoza vozila sa euro 3 motorom, vozače mnogo više treba da brine to što su od 1. novembra obavezne zimske gume na vozilima – ukoliko ima snega i leda na kolovozu.

Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, propisana je i dubina šare koja mora da bude najmanje četiri milimetra.

U suprotnom kazne su rigorozne. Tako je fizičkim licima zaprećeno kaznom od 6.000 do 20.000 dinara, preduzetnicima koji ne poštuju ovu odredbu preti kazna od 50.000 do 200.000, a pravnim licima od 100.000 do 800.000 dinara!

Za one koji planiraju da povremeno voze svoj automobil u periodu od 1. novembra do 1. aprila kada se za to steknu vremenski uslovi (vreme bez snežnih padavina i leda), zakon dozvoljava i upotrebu guma koje nisu za zimu.

Ipak, obratite pažnju jer meteorolozi već za 10 do 15 dana prognoziraju prve snežne padavine!

Ono što vozači treba da znaju jeste i da letnje gume gube svojstva na nižim temperaturama od 12 stepeni, mada ima mišljenja da su problematične već pri temperaturi vazduha od 15 stepeni!

ZOBS je propisao i da u slučaju snežnih padavina vozači na putevima van grada moraju da imaju u gepeku zimske lance, dok u gradu ne moraju. Teretna vozila i autobusi moraju pored zimskih pneumatika i lanaca, kao obavezan deo zimske opreme da imaju i – lopatu.

Add Comment