KADA JE ČUO ŠTA SE DEŠAVA U SIRIJI Putin momentalno sazvao Savet ZND: Sledeća meta je Srbija!

Nakon poraza u Siriji, teroristi su počeli da traže nova uporišta na Balkanu i jugoističnoj Aziji, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

On je to rekao na sednici Saveta šefova država Zajednice nezavisnih država (ZND), prenosi Tas s.

“Suočeni sa porazom u Siriji, ekstremisti se sada prebacuju u druge regione gde pokušavaju da formiraju uporišta, a među njima su Balkan, jugoistočna Azija i, na žalost po nas, južne granice zemalja ZND”, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, borba protiv terorističkih pretnji je prioritet za zemlje članice ZND.

“Ključna je stvar da uložimo zajedničke napore u borbi protiv terorizma”, rekao je ruski predsednik.

Oživljavaju terorizam
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je zabrinut jer bi turska vojna operacija u Siriji mogla da oživi terorizam u tom regionu.

On je tokom posete Turkmenistanu izrazio sumnju da turska vojska ima dovoljno resursa da brzo preuzme kontrolu nad zatvorima u kojima se čuvaju pripadnici takozvane Islamske države, i izrazio bojazan da bi borci ID mogli “jednostavno da pobegnu iz njih”, prenosi AP.

“Nisam siguran ni da bi sirijska vojska mogla ovu situaciju brzo da stavi pod kontrolu”, rekao je Putin.

Kako je dodao, Rusija je zabrinuta zbog te pretnje.

“Moramo biti svesni toga i da mobilišemo naše obaveštajne službe zbog ove nove opipljive pretnje”, rekao je on.

Planovi Vašingtona
Planovi Vašingtona da rasporedi kratko-dometne rakete u Japan i Južnu Koreju stvara zabrinutost u Moskvi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin i dodao da su u toku pregovori SAD sa te dve države.

“Jasno je ko je glavna meta u ovoj priči. Nismo srećni zbog toga jer nas to zabrinjava, moramo da vidimo u kakvom će se obliku ona odvijati i hoće li Rusija pasti u domet ovih raketa, jer sve to ne poboljšava globalnu bezbednosnu situaciju, već je pogoršava”, rekao je Putin na savetu šefova država Zajednice nezavisnih država.

Lansiranje rakete
Foto: Youtube/Printscreen
Putin je ponovio da je to što su SAD izašle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) pogoršao svetsku bezbednosnu situaciju, podsetivši da su se SAd 2002, godine, kada su se povukle iz sporazuma o anti-balističkim raketama, “to uradile na jednostavan način, bez da su intervenisale ili okrivile Rusiju.

“Ovoga puta oni se ponašaju na sofisticiraniji način – izmišljaju izgovore iako ništa od toga nema veze sa Rusijom, već sa njihovom azijskom politikom. Sve vreme su nas optuživali da smo mi nešto kršili, a tri meseca nakon istupanja iz Sporazuma već su testirali novu raketu srednjeg dometa”, zaključio je Putin.

Prema njegovim rečima, to znači da su tu raketu napravili mnogo pre nego što su istupili iz sporazuma.

“Za tu vrstu posla potrebne su godine. Oni su godinama radili, a zatim su istupili iz sporazuma i testirali novu raketu”, rekao je Putin.

Teroristi beže iz zatvora
Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas da bi pripadnici takozvane Islamske države koji se trenutno nalaze u zatvoru na severoistoku Sirije, mogli da iskoriste tursku vojnu operaciju i da pobegnu.

On je, tokom posete Turkmenistanu, rekao da nije siguran da Turska može da drži situaciju pod kontrolom, prenosi Rojters.

Turska je pre dva dana započela vojnu operaciju na severoistoku Sirije, a meta su joj odredišta Kurda.

Add Comment