Srpski saobraćajci pojačano na ulicama A TRAGAĆE BAŠ ZA OVIM PREKRŠAJEM! Ako ovo nemate na AUTU sledi žestoka kazna!

Važno korišćenje sigurnosnih pojaseva na zadnjem sedištu!

Čak šestoro dece od početka godine poginulo u saobraćaju, jer kao suvozači nisu bili vezani. Taj podatak treba da bude opomena koliko je važno korišćenje sigurnosnih pojaseva.

Jučerašnji dan pojačane kontole u saobraćaju pokazao je da se i dalje suvozači ne vezuju naročito na zadnjim sedištima. To što ne vezuju sebe jeste prekršaj, ali najopasnije je što deci ne stvaraju naviku da se ona vezuju i time spreče eventualne tragične posledice.

Statistika kaže da se čak 80 odsto suvozača ne vezuje na zadnjim sedištima, a deca najviše ginu kao suvozači. Zato će MUP i ovog vikenda pojačati kontolu prevoza dece.

“Polovina roditelja nepropisno prevozi svoju decu. Tako da koristim ovu priliku da apleujemo na koršćenje sigurnosnih pojaseva, bezbednosnih sistema za decu, jer su to bitni elementi za smanjenje saobraćajnih nesreća”, kaže Vladimir Vida iz MUP-a Srbije.

Stručnjaci kažu da ove godine nije bilo poginule dece kao pešaka.

“Ove godine je bilo isključivo poginule dece u svojstvu putnika. To stanje nije uzrok ponašanja dece već ponašanja roditelja u saobraćaju”, kaže Milan Božović, saobraćajni analitičar.

Primera o jačini sila koje deluju kada se ne vezujete na zadnjem sedištu ima mnogo. Jedna švedska studija pokazuje da u sudaru pri brzini od 60 kilometara na čas, telo nevezanog na zadnjem sedištu trpi udarac jednak padu sa petog sprata, a deca neretko i izlete iz automobila.

(Espreso.rs/Alo.rs)

Add Comment