VUČIĆ PRELOMIO! Šef srpske države doneo istorijsku odluku! Danas će je saopštiti Angeli Merkel!

Komentarišući ovaj susret Merkelove i Vučića, premijerka Ana Brnabić istakla je da oni imaju iskren i otvoren odnos.

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel
  • U razgovoru koji će biti održan na inicijativu Merkelove, Vučić će govoreći o kosovskom pitanju, nedvomisleno poručiti da Srbija nipošto neće pristati da izgubi sve i da je rešenje kosovskog problema moguće samo i jedino kompromisom
  • Vučić će podsetiti da Priština već skoro godinu dana ignoriše zahteve za ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije i time svesno sprečava bilo kakav dalji dijalog

Prema rečima odlično obaveštenog diplomatskog izvora, šef srpske države ponoviće raniji stav da su za nas neprihvatljivi maksimalistički zahtevi Prištine.

  • Merkelova će sigurno želeti da od Vučića čuje kakva je trenutna pozicija Srbije i kolike su mogućnosti pronalaženja zajedničkog jezika sa Prištinom. Predsednik će ponoviti da je Beograd uvek bio otvoren za kompromisno rešenje, ali da nema reči o kompromisu ukoliko Srbija treba da izgubi sve, a Priština apsolutno ništa. Vučić treba da podseti i da Priština već skoro godinu dana ignoriše zahteve za ukidanje drakonskih taksi na uvoz robu iz Srbije i time svesno sprečava bilo kakav dalji dijalog – objašnjava izvor i dodaje da veruje da će Merkelova pokazati izvesnu dozu spremnosti da ublaži svoj raniji stav o nepromenljivosti granica:
  • Njoj je iznad svega važno da se ovo pitanje reši u što skorijem periodu, kako se Kosovo ne bi pretvorilo u jedan od najozbiljnijih geopolitičkih problema, sa trajnim posledicama čak i u odnosima velikih sila. Ona je ranije izrazila spremnost da se Nemačka kao članica EU aktivnije uključi u pregovore Beograda i Prištine. S tim u vezi, pomenuta je mogućnost i određenih ustupaka našoj zemlji, jer je i Berlin svestan da Srbija ne može blagonaklono da gleda na opasnost da ostane bez svoje pokrajine – zaključuje izvor.

Komentarišući ovaj susret Merkelove i Vučića, premijerka Ana Brnabić istakla je da oni imaju iskren i otvoren odnos.

Ana Brnabić
Ana Brnabić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

  • Nadam se da će Angela Merkel uvažiti stavove i argumente Srbije u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova. Očekuje se da se nastave ozbiljni razgovori i da se razgovara o konkretnim temama koje se tiču ne samo Srbije već čitavog Zapadnog Balkana – naglasila je Brnabićeva.

Stevica Deđanski, direktor Centra za međunarodni razvoj, kaže da Nemačka vidi da gubi ulogu na Balkanu, ali i u Evropi.

  • Kancelarkin lični poziv Vučiću za sastanak jeste dobar signal jer znači da je Merkelova spremna da koriguje stav. Samo je pitanje kolika će ta promena biti… Verujem da će predsednik uraditi najbolje za Srbiju. Mnogo zavisi od toga šta Merkelova nudi i šta traži kao naš ustupak – ističe Deđanski.

Politički analitičar Mišel Zubenica ocenjuje da kompromis jeste jedino rešenje za situaciju na Kosovu.

  • Obe strane moraju nešto da izgube kako bi se došlo do dogovora. Nemačka zasad ima najtvrđi stav oko Kosova i teško će biti uveriti Berlin da pristane na ustupke. Za sada, Vašington pokazuje najviše razumevanja za trenutnu situaciju i treba očekivati upravo od njih najveću podršku konačnom rešenju kosovske krize – zaključuje Zubenica.
Loading...

Add Comment