SRBIJA DOBIJA IZLAZ NA MORE! Putin hoće da nam pripoji čitavu teritoriju jedne države!

Odlukom Haradinaja 11. novembra prošle godine uvedene su takse na srpsku robu i od tada nema dijaloga.

  • Prema rezoluciji 1244 SB UN cela teritorija KiM, pravno gledano, nalazi se u sastavu Srbije
  • Posle NATO bombardovanja, koje je trajalo 78 dana, UNMIK je u junu 1999. preuzeo vlast na Kosovu
  • Skupština Kosova je 17. februara 2008. proglasila nezavisnost

Kosovski čvor ne može biti rešen ukoliko se u istom paketu ne reši i pitanje Republike Srpske, stav je ruskog predsednika Vladimira Putina.

  • Zapad, pre svih Amerika, želi da se pitanje Kosova reši izdvojeno od RS, što Rusija neće dozvoliti. Veliko njet čeka ih ako misle da samo parcijalno reše problem. Nećemo dozvoliti da prave razliku između Srba. Bez dogovora za Srpsku neće biti dogovora ni za Kosovo – navode izvori iz diplomatskih krugova.

Sa ovom strategijom prvi čovek Kremlja vrlo brzo će izaći pred predstavnike zapadnih država.

  • Očigledno je da Bosna ne funkcioniše i da bi tu mogao vrlo brzo da se stvori problem. Besmisleno je sve to znati i dozvoliti da se na Balkanu otvore dva žarišta. Pored toga za Rusiju je nedopustivo da u oba slučaja, i kada je reč o Kosovu i kada je u pitanju RS, Srbi budu ti koji će ponovo biti žrtve – objašnjavaju izvori.

Milan Ivanović, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici i jedan od lidera Srba, smatra da je Putinov predlog ozbiljan, te da nudi rešenje srpskog pitanja.

Vladimir Putin
Vladimir Putin, Foto: Youtube/Printscreen

  • Time bi Srbi dobili priliku da ne budu rasuti po raznim država, sprečila bi se situacija da drugi narodi dobiju sve, a Srbi ništa. Rešenje pitanja RS u kontekstu Kosova jeste prirodno jer su danas Srbi u neustaškoj Hrvatskoj, albanskom Kosovu i Severnoj Makedoniji i džihadističkoj Bosni obespravljeni. Ovim rešenjem obezbedio bi se trajni mir, koji ne bi bio na štetu Srba – ističe Ivanović.

Ruski lider se, kako objašnjavaju upućeni u diplomatska dešavanja, donekle slaže sa američkim i francuskim predsednicima Donaldom Trampom i Emanuleom Makronom, koji podržavaju podelu.

  • Srbi treba da dobiju sever, dok bi enklave dobile specijalan status i tu nema spora. Rusija se zalaže na poštovanju principa i međunarodnog prava, pa ako je Amerika dozvolila Albancima da izađu na referendum, onda i Srbima, kako na Kosovu tako i u Republici Srpskoj, treba dozvoliti da se izjasne u kojoj državi žele da žive. Putin smatra da je ovaj plan najpravedniji za sve strane i, što je najvažnije, to je, po njegovom uverenju, garancija da je mir na Balkanu osiguran – objašnjavaju upućeni u diplomatska dešavanja.

Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić mišljenja je da nijedna granica, pa ni britanska ili nemačka, nisu trajno definisane.

  • Jasan je trend fragmentisanja granica, sada na svetu imamo 193 zvanično priznate države, a prema procenama, do kraja ovog veka postojaće 400 država. Putinov plan jeste dobar i najrealniji je. Ipak, njegova realizacija umnogome zavisi od okolnosti u međunarodnoj zajednici, kao i od situacije u regionu – precizira Spasić.

Da je vreme za ujedinjenje Srba s obe strane Drine, više puta je ponovio Milorad Dodik, i predsedavajući Predsedništva BiH. Nedavno je istakao da dolazi novo doba, te da je vreme stradanja iza nas.

Add Comment