INVAZIJA LOPOVA NA SRPSKE SUPERMARKETE Kradu sve što stignu, ni “ZUJALICA” ne pomaže! Niko ih ne može zaustaviti, a ovo im je OMILJENI trik!

Na meti lopova su najčešće proizvodi koji mogu lako da se prodaju na pijacama

Sve strpala u pantalone

  • Tunjevina, kafa, čokolada, kozmetika, uljе, baterije i žvake
  • Roba koja se najviše krade
  • Ukradena roba preprodaje se na pijaci

Tunjevina, kafa, čokolada, kozmetika, uljе, baterije i žvake najviše se kradu u većini trgovinskih lanaca. Kako je reč o proizvodima koje je lako preprodati na pijacama, zaključak je da ih sa rafova mažnjavaju „profesionalci“.

Dva proizvoda koji se već decenijama najviše kradu su kafa i čokolada, ali poslednjih godina sve više sa rafova nestaje i tunjevina, pa je trgovci danas drže ili u posebnim kutijama pod ključem ili je na nju stavljena dodatna zaštita u vidu takozvanih zujalica. Takvu zaštitu imaju i pića, posebno skuplja vina, a kradljivci se često late i žvaka, brijača, dezodoranasa, a nisu gadljivi ni na kačkavalj.

  • Najčešće kradu tunjevinu poznate italijanske firme, ali i poznatu švajcarsku čokoladu, kao i kafu u pakovanju od 200 grama. Ali vole i kesice nes ili neke druge kafe. Kradu čak i meso u pakovanju, kao i mesne prerađevine, pa osim čajne kobasice, iznose i pršutu, šunku, kulen… Verujte da ni mi sami ne znamo kako da im stanemo na put. To su već profesionalni kradljivci koji ukradu a da ne trepnu – kaže za „Alo!“ prodavačica u jednom poznatom trgovinskom lancu.

Oni koji haraju po prodavnicama to čine veoma vešto, a uz to se služe i raznim trikovima. Recimo, nije im strano da skuplje proizvode prepakuju u ambalažu jeftinijih kako bi prevarili prodavce. Takođe, poslednje vreme ceger iznutra oblažu aluminijumskom folijom kako senzor ne bi mogao da detektuje robu.

  • Sve više je i onih koji se najedu dok dođu do kase. Na primer, popiju sok, pojedu slatkiše ili uzmu suhomesnato kod mesara, pa ga pojedu krišom između rafova, a ambalažu negde spuste, a kada dođu na kasu, plate jedan ili dva neka jeftina proizvoda. Neki ni to – navodi naša sagovornica.

Kradljivici često vole da svraćaju i u drogerije, a odatle najčešće iznose stvari za ličnu higijenu poput četkica i paste za zube, sapuna, šampona, gelova za tuširanje, uložaka, dezodoranasa, čak i praškova za veš.

  • Uzimaju i lakove za nokte, šminku poput karmina, pudera, olovki za oči i obrve. Kradu i kreme. Šta da vam kažem, kradu svašta. Posebno ako je nešto manje i mogu lakše da iznesu, onda to nose. Ali dešavalo se i da ukradu prašak za veš – priča radnica jedne poznate drogerije.

Ukradena roba može se videti i na tezgama, pijacama i buvljacima. Prodaje se često i po ceni iz prodavnica i drogerija iz kojih je ukradena, a ponekad je zanemarljivo jeftinija.

Međutim, oni koji kradu trude se da vrednost ukradene robe ne prelazi 5.000 dinara jer, prema Krivičnom zakonu Srbije, oni koji kradu do tog iznosa ne mogu biti krivično gonjeni. Za krivično delo sitne krađe, utaje ili prevare predviđa se da će to delo biti gonjeno samo po privatnoj tužbi, ali se gotovo niko ne upušta u duge sudske procese zbog relativno male štete.

Add Comment