OMILJENA SRPSKA GRICKALICA JE ZARAŽENA! Otkriveno da je puna TOKSIČNOG METALA!

Republička fitosanitarna inspekcija Republike Srpske u okviru redovne kontrole pošiljki hrane biljnog porekla pri uvozu zabranila je uvoz tri tone sirovog suncokreta u ljusci poreklom iz Srbije zbog utvrđenog povećanog prisustva kadmijuma. Nivo ovog toksičnog metala bio je pet puta veći od propisanih vrednosti.

Inspektori u RS nisu želeli da otkriju koji je srpski izvoznik plasirao taj suncokret u Republiku Srpsku, niti kako je kontaminirani kontingent došao do granice.

  • Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala. Na osnovu Izveštaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane Instituta za vode “Bijeljina” u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo kadmijuma, teškog metala, iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za određene kontamitente u hrani – pojašnjavaju u Inspektoratu RS.

Dalje kažu da je na zahtev uvoznika izvršena superanaliza kontrolnog uzorka u “SP Laboratoriji” u Bečeju, kojom su potvrđeni rezultati prve analize. I u ovoj laboratoriji utvrđeno je prisustvo kadmijuma u vrednosti od 0,581 miligram po kilogramu, čija je sumarna vrednost iznad Pravilnikom propisane vrednost od 0,1 miligram po kilogramu.

  • Inspektor je rešenjem zabranio uvoz sporne pošiljke i naložio vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora – poručeno je iz Inspektorata RS.

U Fitosanitarnoj inspekciji Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije ističu da ih fitosanitarne službe Republike Srpske nisu zvanično obavestile o nalazu povećanog prisustva kadmijuma u pošiljci sirovog suncokreta.

  • Uvidom u naš aplikacioni sistem i proverom na graničnim prelazima, nismo konstatovali vraćanje pošiljke sirovog suncokreta u količini od 3.000 kilograma, koja je navodno poreklom iz Republike Srbije – kažu u Fitosanitarnoj inspekciji Srbije.

Kadmijum je element velike toksičnosti i to nekoliko puta veće od arsena. Ima kancerogeno dejstvo, oštećuje bubrege, izaziva anemiju i bolesti kostiju. Studije su pokazale da preterana izloženost kadmijumu može povećati rizik od nastanka raka u dojkama, plućima, bešici i endometrijumu.

U nekim slučajevima nivo kadmijuma u hrani se može povećati ukoliko se u toku uzgajanja koriste đubriva koja sadrže fosfate ili se njive đubre kanalizacionom vodom.

Add Comment