POTRESNA ISPOVEST BAKE (72): Muž me sili na ODNOS iako mi više nije do toga! SVE JE POČELO JEDNOG DANA…

Priča koja nas je protresla do srži priča je o jednoj ženi koja ima 72 godine, ona je i žena i majka i baka, u braku je već pola veka

Priroda je čudo. Sve u njoj ima svoje mesto, sve ima svoje vreme. Ali, ponekad čovek uplete “prste”, pa se zakomplikuje sve ono što je bilo jako jednostavno. Što je trebalo biti jednostavno. Poput, recimo, klimatskih promena. Sve smo sami sebi upropastili. Ponekad imamo osećaj da smo nekim otkrićem dobili bolji smisao, unapredili nešto, poboljšali nešto, ali se neretko pokaže da to i nije baš tako. Poput, recimo, pilulica za “ono”. Erektilnu disfunkciju.

Kako smo sa zagađene prirode došli na “erektilnu disfunkciju” sigurno se pitate, pa lek za te stvari mnogima je poboljšao kvalitet života, ali i mnogima upropastio život potpuno.

  • Uvek san znao da jednog dana neću moći’, ali da mi se neće dati’, to nisam verovao – kazao je jednom jedan mudar stariji gospodin.

Strah od osude

I ta njegova rečenica i jeste suština ove priče. Postoji vreme za sve. Pa tako i za seksualne odnose. Muškarci u zrelim godinama s vremenom gube želju, ali i mogućnosti za uživanje. Kod žena je situacija potpuno ista. Ali, pojavom lekova – “podizača”, stari ponovno mogu, ali – njihove supruge i partnerke više ne, piše Slobodna Dalmacija.

Priča koja nas je protresla do srži priča je o jednoj ženi koja ima 72 godine, ona je i žena i majka i baka, u braku je već pola veka.

  • Živim sama sa suprugom, on i ja smo vršnjaci. Tokom dana kod nas borave i naša dva unuka, jedan u vrtiću, a drugi u osnovnoj školi – govori nam gospođa, koju ćemo za potrebe ove priče nazvati Ana.

Iz razumljivih razloga nije želela da izađe u javnost sa svojim identitetom. Ti “razumljivi razlozi” nam još više potvrđuju da je ovde reč o tabu temi, o problemu na koji se mnoge starije dame neće ni požaliti – zbog srama i straha od osude okoline.

  • Moj suprug je uvek bio dominantan, u mlađim danima nisam imala nikakvu odbojnost prema seksu i rado sam imala intimne odnose sa suprugom – govori ona.
  • Sada je počeo da uzima lek i želi seks više puta na dan. Seks traje kratko, nekada i ne uspe, ali me progoni i do deset puta na dan. Sav je obuzet isključivo razmišljanjem o seksu – glas gospođe Ane drhti.

U ovoj svojoj životnoj fazi Anin suprug pronalazi načine da je “uhvati nasamo”, tako što unučad pošalje po nekoliko puta dnevno u prodavnicu. Njoj je toliko sada već teško to da podnese, priznaje da joj se ne sviđa seks uopšte:

  • Ja sam stara i nisam više za te stvari, a njemu ne mogu to da objasnim- kaže.

Seksualni odnos joj je i bolan, počeo je i značajno narušavati njeno psihičko zdravlje. Oseća se napeto, nemirno, plačljivo, trese se, ispadaju joj stvari iz ruke, stalno misli kako će je “zaskočit” i brine je da bi unuci to mogli ili videti ili naslutiti ili ih, ne daj Bože, uhvatiti tokom čina.

Traženje pomoći

  • Ako unuke više ne može poslati “po nešto”, onda me doziva da dođem u WC “nešto da vidim” ili “da operem”. Dolazi mi da se ubijem. Ne mogu više – plače gospođa Ana.
  • S njim ne može da se razgovara – Moje suze na njega ne deluju. On je opsednut otkad je došla ta tableta – kaže Ana za Slobodnu Dalmaciju.

Prema američkoj studiji iz 2003. godine o medicinskoj i forenzičkoj nauci, znanje o zlostavljanju starijih osoba kasni oko tri decenije u poređenju s onim o zlostavljanju dece i najmanje deset godina u poređenju s nasiljem u porodici. Nažalost, nema nikakvih znakova da je to kašnjenje nadoknađeno. Primetićete da i fotografije u publikacijama posvećenima nasilju nad ženama gotovo uvek prikazuju mlade ljude.

  • Seksualno nasilje događa se u tišini, unutar zidova porodične kuće i o njemu se ne razgovara. Ne razgovaraju ni članovi porodice koji su izloženi seksualnom nasilju. Nikada o tome ne pričaju! Za razliku od drugih oblika nasilja – kazuje nam profesorka Andrea Russo iz udruženja “Zdravi grad”.

Problemi o kojima se ne govori samim time bivaju i neprijavljeni, a posledično ni procesuirani.

  • Muškarci 65+ (u pravilu treće životne dobi) uzimajući pilulu postaju seksualno aktivni i nekoliko puta na dan, što vrlo često njihove supruge (vršnjakinje) ne mogu da isprate. Pritom se pojavljuje i neugoda kod uporabe vaginalnih lubrikanata zbog neznanja, srama, te su seksualni odnosi praćeni velikom neugodnošću i bolovima tokom odnosa – kaže Russo.

Jedino rešenje jeste – poveriti se nekom u koga imate poverenje. Prijaviti nasilje, jer – nemojte se zavaravati – to jeste nasilje. To je seksualno nasilje, jednom rečju – silovanje, nad osobama treće životne dobi. I nije u redu. I nije dozvoljeno. I nema veze što ste u braku. I ne morate, ako vam se neće. Pomoć je iza ugla, samo treba da zapevate, piše Slobodna Dalmacija.

(Espreso.rs)

Add Comment